0 Deljenj 890 Ogledov

Grozljivo! V nekaterih evropskih državah arabščina takoj za uradnim jezikom!

2. June, 2018 17:00
890 Ogledov

Grozljive napovedi, da bodo migranti zavzeli Evropo tako jezikovno kot kulturno, se uresničujejo. Arabščina je v nekaterih državah Evropske unije že na drugem mestu, takoj za uradnim jezikom države.

O tem poročajo tudi s Švedske, kjer je arabščina izpodrinila finski jezik, ki je bil do sedaj tam največji jezik manjšine, torej takoj za švedščino. Ampak tega ni več, za kar gre “zahvala” več sto tisoč migrantom iz tretjega sveta. To je potrdil tudi lingvist Mikael Parkvall: “Zgodovinski mejnik za jezike na Švedskem: arabščina je sedaj drugi najpogostejši materni jezik na Švedskem.” Švedski jezikoslovec dodaja, da je to “razvojni mejnik”, saj je arabščina izpodrinila finščino, drugi najpogostejši jezik, “dokler je Švedska obstajala kot država”.

Parkvall ocenjuje, da je število arabskih govorcev v skandinavski državi, ki ima skoraj 10 milijonov ljudi, več kot 200.000. V skladu z njegovim izračunom se je v zadnjem desetletju število arabskih govorcev podvojilo, piše Voice of Europe.

Na to alarmantno novico se je že odzval Willian Hahne, član stranke Alternativa za Švedsko, ki je dejal: “Na stotine let je bila finščina drugi največji jezik na Švedskem. Zdaj je arabščina. Finci so bili na stotine let največja manjšina na Švedskem. Zdaj so Sirci.”

Na Twitterju pa je KalleMedKepsen nalil čistega vina: “Naslednji mejnik bo, ko bo arabščina postala NAJVEČJI materni jezik. To se bo zgodilo v nekaj desetletjih.”

Švedska je v primerjavi s številom svojih državljanov sprejela največ migrantov v Evropi. Leta 2015 je sprejela več kot 200 tisoč migrantov na 9,9 milijona prebivalcev. Okoli 24 odstotkov prebivalcev v državi je imelo leta 2017 že migrantsko “poreklo”.

Več iz te kategorije