0 Deljenj 2502 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE CSD Nova Gorica očetu vzel otroke

5. December, 2017 20:00
2502 Ogledov

Naš sogovornik je v hudi osebni stiski, saj so mu socialne delavke iz Nove Gorice praktično onemogočile stike z otroki. Center za socialno delo je dva fantka potisnil v roke bivše narkomanke in obsojenega morilca, pravemu očetu pa omejil stike in mu zagrozil s 15 tisoč evrov kazni, če zadevo spravi v medije.

Obupani oče že nekaj časa preživlja osebno stisko. Doma je iz okolice Nove Gorice, pred leti je v Slovenijo prišel s trebuhom za kruhom iz Bosne in Hercegovine. Zaposlil se je v lokalnem gradbenem podjetju in spoznal Slovenko. Usodna ljubezen med njima je bila kratka, a izjemno burna. Po štirih mesecih sta se poročila, po dobrem letu pa se jima je rodil prvi sin. A težave so se začele že nekoliko prej; naš sogovornik, ki želi ostati anonimen, je namreč po nekaj mesecih zveze ugotovil, da mu partnerka prikriva odvisnost od drog, zaradi česar se je trikrat zdravila v sosednji Italiji, v komuni Don Pierino.

Z OTROKOM JE TAVALA NAOKOLI

Dokler se jima v zakonski zvezi ni rodil prvi sin, sogovorniku temačna preteklost partnerke ni povzročala pretiranih težav, ko pa je bila zaradi porodniškega dopusta vsak dan doma, ji nemir ni dovoljeval, da bi čas preživljala za štirimi stenami, ko je oče trdo garal od jutra do večera, da bi preživel svojo družino. »Ves čas je tavala naokoli z nekajmesečnim otrokom. Hodila je v Italijo in nakupovala, vozila se je k prijateljicam na kavo. Otrok je bil ves čas zdoma,« se spominja naš sogovornik. Prepiri so se vrstili, par se je tako ločil prvič.

Ko sta se po nekaj mesecih pobotala in se odločila, da znova poskusita skupno življenje, sta se preselila nazaj k njenim staršem, kjer sta si v zgornjem nadstropju uredila svoje stanovanje. A že od samega začetka so bile razmere nemogoče. Njeni starši so se ves čas prepirali, v spodnjem nadstropju je vseskozi smrdelo po travi in alkoholu. »Njen oče je bil nasilen, ko je pil. Nekajkrat sem moral intervenirati, dobesedno vdrl sem v njuno stanovanje, da sem mu preprečil, da bi napadel mamo,« se spominja pripovedovalec. Ko se jima je v zakonu rodil še drugi sin, pa se je zgodba ponovila – mame spet nikoli ni bilo doma, očetu je prekipelo, in tako se je dokončno odselil.

NOV PARTNER JE BIVŠI MORILEC

Toda pravi šok je šele sledil – nekega dne je naš sogovornik po naključju izvedel, da ima bivša novega partnerja. Ta pa je bivši obsojeni morilec, ki je pred več kot desetimi leti večkrat zabodel 63-letnika, s katerim je bil v homoseksualnem razmerju, in ga nato še povozil. Naš sogovornik je na sodišču nemudoma vložil zahtevo za predodelitev otrok, saj se je močno zbal za svoja sinova. A slovenska zakonodaja je takšna, da je morilec po odsluženi kazni nedolžen in mu mora biti omogočena integracija nazaj v družbo. Toda to še ni bilo vse – naš oče je kmalu izvedel, da bivši morilec vendarle ni tako nedolžen, kot je zdaj morda videti; starejši sin mu je namreč priznal, da je novi očim do njega nasilen.

CSD Z GROŽNJAMI SKUŠAL PREPREČITI OBJAVO V MEDIJIH

Tudi bivša partnerka ni stala križem rok, ko je naš sogovornik vložil zahtevek za predodelitev otrok; iz maščevanja ga je namreč prijavila, da je bil do nje zadnjih sedem let nasilen. Socialne delavke so namreč ves čas verjele zgodbi ženske, očetovi pa ne. Tudi zato, ker je tujec in nima slovenskega državljanstva. Njegove zgodbe danes nihče noče slišati, ena izmed delavk pa je celo osebna prijateljica njegove bivše partnerke. In na koncu še šok – najprej otrok niso pustile na dogovorjeni dopust z očetom, nato so mu omejile stike s sinovoma. Eno uro na teden, pod nadzorom.

Obupanemu sogovorniku torej ni preostalo drugega, kot da pomoč poišče v medijih. Nacionalna televizija je o njegovi zgodbi pred tedni že poročala. Toda na zahrbten način je poskušal center za socialno delo preprečiti objavo zgodbe. Okrožnemu sodišču v Novi Gorici so predlagali, da naj bosta naš sogovornik in nacionalna televizija kaznovana s 15 tisoč evri kazni, če bodo objavljeni osebni podatki vpletenih. Okrožno sodišče Nova Gorica je njihovo zahtevo sprva zavrnilo, po pritožbi feministk pa je spremenilo odločitev – če oče zgodbo v naslednjih 12 mesecih predstavi v medijih, se ga kaznuje s 1000 evri kazni. Naš sogovornik zato ostaja anonimen, čeprav bi najraje na ves glas zavpil, da bi vsi videli in slišali, kakšna krivica se mu dogaja.

Več iz te kategorije