0 Deljenj 458 Ogledov

»Grozljiv vročinski val se širi iz Afrike na jug Evrope, v Tuniziji izmerili 49 °C!«

12. August, 2021 7:52
458 Ogledov

Vročinski val se širi iz Severne Afrike v južno Evropo, je na Twitterju obelodanil škotski meteorolog Scott Duncan. Kot je navedel, so v prestolnici Tunizije izmerili temperaturo vrtoglavih 49 stopinj Celzija, kar je podrlo rekord. Povprečne avgustovske temperature v Tuniziji so okoli 30 stopinj Celzija, včeraj pa je bil podrl rekord iz julija 1943, ko so izmerili 47,4 stopinje.

Rekordno visoke temperature pa so v torek izmerili tudi v severnih mestih Bizerte in Beja. V nekaterih delih države so visoke temperature povzročile izpad električne energije, saj so ljudje s klimatskimi napravami preobremenili električno omrežje, v nekaterih gorskih predelih Tunizije so že izbruhnili požari. Ob vsem tem pričakujejo temperature okoli 40 stopinj Celzija. »To je šele začetek grozljivega vročinskega vala,« je zapisal in dodal, da so včeraj na Siciliji izmerili kar 47 stopinj. Duncan piše, da posledično sledi hud vročinski udar v Španiji.

Škotski meteorolog živi in ​​dela v Londonu. Delal je v različnih segmentih meteorološke industrije, v zadnjem času pripravlja vremenske napovedi in analize za trg električne energije z močnim poudarkom na obnovljivih virih energije v Evropi. Vse več pozornosti namenja izboljšanju zagotavljanja informacij o ključnih meteoroloških in podnebnih dogodkih za tiste zunaj znanstvene skupnosti. Na Twitterju mu sledi 48.000 ljudi.

Več iz te kategorije