0 Deljenj 1920 Ogledov

Gradbena izdaja, sam pa zida na črno

24. October, 2017 5:19
1920 Ogledov

Višji svetovalec Urada za okolje in prostor Upravne enote Koper (UE KP) Sead Muharemović, član stranke SMC, ima pooblastila za vodenje in odločanje v upravnih postopkih, katerih pa sam že dobrih 20 let ne spoštuje. Svoje je zidal celo na tujem!

Praktično celotno zemljišče, na katerem je zidal od leta 1993, je v lasti Mestne občine Koper in Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS (Sklad KZG RS). Muharemović pa ni pozidal le občinske in kmetijske zemlje, prilastil naj bi si tudi skupno okoli 1700 m2 tujega ozemlja, poleg tega naj bi zidal brez gradbenih dovoljenj.

Zemljišče s “kmetijskim objektom”
Sead in njegov danes 88-letni oče Hase sta leta 1983 kupila zemljišče, na katerem je, kot je razvidno iz zemljiške knjige, še vedno vpisana hipoteka. Na zemljišču je bil ob nakupu kmetijski objekt, a je ta postal bivalna stavba (glej fotografijo) in stara hiša s tlorisom 57 m2. Slednja ima danes bivalne površine med 138 in 160 m2 – v dveh etažah. Ob “prostorski stiski” je bila hiša razširjena še na občinsko zemljo; zgrajeni so bili letna kuhinja, park, oboki, ograjen potok znotraj parcele ter drugi zidani okrasi, vključno z ogrado, dostopom do hiše in parkiriščem. In to na občinski zemlji, brez slehernega dokumenta, ki bi gradnjo dovoljeval.

Pozidal njivo, pašnik, vinograd
Najemnik kmetijskega zemljišča, na katerem so uradno sadovnjak, njiva, vinograd oziroma pašnik, danes stoji zidana hiška s tlorisom okoli 65 m2, je Muharemovičev oče Hase, a slednji zemlje iz doma za starostnike gotovo ne more obdelovati. Tega Sklad KZG RS ni vedel do našega klica: “Sklad KZG RS z omenjenimi dejstvi ni bil seznanjen, ker je vso pošto pošiljal na domači naslov in prejel potrdilo o prevzemu pošte. V nadaljevanju bo Sklad preveril, kdo dejansko obdeluje predmetna zemljišča, ki so obdelana, pri čemer bo ugotovil, ali je šlo za obdelovanje znotraj družine ali gre za podzakup. Na Skladovem zemljišču stoji pomožni objekt, ki nima številke in ni stanovanjska hiša. Po navedbah Seada Muharemovića naj bi bil postavljen pred letom 1967, vsled česar se je zakupnik sam zavezal, da bo dostavil dokazila Skladu.”
Čeprav je Sead Muharemović priznal, da vseh dovoljenj za gradnjo nima, je zanikal, da je črnograditelj on. To pa po navedbah gradbincev, ki jih je angažiral za zidanje na Spodnjih Škofijah 235a, ni res! Dogovarjali so se prav z njim, to so videli tudi sosedje.

Inšpektorat nima zaznamkov
Čeprav je leta 1994 Muharemović črno gradnjo hiše, ki se je spremenila v dvostanovanjsko enoto v dveh etažah, priglasil, preostalega ni mogel, saj lastnik zemljišča ni on, temveč občina, se v zvezi s to zadevo, na kateri je UE Koper vodila dva postopka, ki nista zastarala, ni zgodilo nič. Občinski veljak gradnje od takrat dalje ni niti poskusil legalizirati.

Kaj se lahko zgodi
Z Ministrstva za javno upravo RS so sporočili, da je parcela v lasti MO Koper, in ta kot lastnica lahko sproži postopke za odstranitev gradenj. MO Koper je kot lastnica zemljišča izjavila, da so stranki že pozvali na razjasnitev okoliščin v zvezi z uporabo občinskih parcel, za katere domnevajo, da ju koristita Sead in Hase Muharemović, ter da bodo skladno z ugotovitvami tudi ukrepali.

Prijatelji na položajih
Ni skrivnost, da se Muharemović in novinarka RTV Centra Koper Eugenija Carl dobro poznata. Ta naj bi bila celo Muharemovićeva družinska prijateljica, kar Sead zanika, a dejstvo je, da je Carlova tako pripovedovala sama; ime in priimek osebe, ki nam je posredovala informacijo o tem, hranimo v uredništvu Škandala24. Evgenija o njegovi črnogradnji nikoli ni poročala.
Po zanesljivih informacijah je njegova velika podpornica Lilijana Kozlovič, nekdanja načelnica UE Koper, zdajšnja generalna sekretarka na Vladi RS. Ta naj bi Muharemoviću, ki mu s tem mesecem poteče pogodba o zaposlitvi, urejala novo pogodbo. Muharemović sicer izpoljnjuje vse pogoje za upokojitev.

Dobri poznavalci upravnih razmer v Kopru pravijo, da se uradnik z načelnikom Brunom Potokarjem druži tudi izven delovnega časa. Videti jih je mogoče na kosilu, kavi… Zatrjujejo tudi, da je Muharemović privilegiran uslužbenec UE Koper in da Potokar pritrdi vsakemu njegovemu predlogu. Med nekdanjimi in sedanjimi sodelavci je pa ta uradnik očitno zelo nepriljubljen. 

 

Več iz te kategorije