0 Deljenj 808 Ogledov

Fukošimo stresel potres z magnitudo 7,3, valovi potovali 12 minut do Slovenije

16. March, 2022 18:14
808 Ogledov

Močan potres z magnitudo 7,3 je danes stresel japonsko regijo Fukušima, zato je japonska meteorološka agencija izdala opozorilo pred cunamijem za prefekturi Fukušima in Mijagi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Močan potres, katerega magnitudo 7,3 je izmeril Geološki zavod ZDA, so čutili tudi v Tokiu. Kmalu po potresu so za dele severovzhodne obale izdali opozorilo o enometrskih valovih.

Brez elektrike je ostalo vsaj dva milijona gospodinjstev, od tega 700.000 v Tokiu in 156.000 v severovzhodni regiji države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik vlade Fumio Kishida je novinarjem povedal, da vlada trenutno zbira informacije o škodi. “Posvetili se bomo zbiranju informacij, storili vse, kar je v naši moči, da bi rešili prizadete v potresu in ustrezno posredovali informacije,” je dejal. Dobavitelj električne energije TEPCO je na Twitterju sporočil, da preverja stanje jedrske elektrarne v Fukušimi, ki je bila poškodovana pred 11 leti po močnem potresu z magnitudo 9,0, ki je sprožil cunami. Državni organ za jedrsko regulacijo pa je sporočil, da v jedrski elektrarni Onagawa v severovzhodni prefekturi Mijagi niso odkrili nobenih nepravilnosti.

Spomin na potres leta 2011

Japonska leži na tihomorskem ognjenem obroču, ki se razteza preko Pacifika in jugovzhodne Azije. Državo redno prizadenejo potresi, zato ima stroge gradbene predpise, ki zagotavljajo, da stavbe zdržijo močne tresljaje. Vseeno pa jo še vedno preganja spomin na potres leta 2011 na severovzhodu Japonske, ki je sprožil smrtonosni cunami in jedrsko nesrečo v Fukušimi.

Več iz te kategorije