0 Deljenj 777 Ogledov

FOTODOKAZ: Popolnoma neodgovorno: Nevarnost plazov, kar dva človeka pa “rineta” v gore?!

3. February, 2018 10:08
777 Ogledov
Foto: PU Kranj

Ne  odhajajte  v  gore!  Razmere  so  zelo  nevarne  zaradi megle, obilnega sneženja,  na novo zapadlega  snega  in aktualnega slabega vremena ter padavin, svarijo s PU Kranj.

Podana je tudi velika nevarnost snežnih plazov. Sneg je večinoma slabo sprijet s  podlago,  pod 1000 metri obstaja tudi verjetnost spontanega proženja posameznih plazov na strmih, travnatih pobočjih, kjer je snežilo na kopno podlago.

Za  območje Zelenice je Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič  včeraj  že izdala opozorilo, da je nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice zaradi veliko novozapadlega snega VELIKA (4. stopnja po petstopenjski  evropski  lestvici).  V  zadnji  dveh  dneh je sneg padel na trdo/poledenelo podlago, zato je zelo slabo sprejet s podlago. Že do včeraj zjutraj  je  na Zelenici padlo do 70 cm suhega snega, prek dneva in ponoči pa  je  še  dodatno  snežilo.  Zato  se pričakuje spontano plazenje na vseh pobočjih, ne glede na lego. Zato odsvetujejo tudi hoje pod strmimi pobočji.

Foto: PU Kranj

 

Že na Ljubelju sta zato preko dostopnih poti proti Zelenici postavljeni ograja in tabla, ki opozarja na nevarnost.

Foto: PU Kranj

Kljub temu je bilo danes dopoldan mogoče opaziti eno osebo, ki se je preko »plazu« vzpenjala na Zelenico. Zato ponavljamo opozorilo: ne hodite v gore, ker v takih razmerah hodite po meji in tvegate svoje življenje, v primeru nesreče pa tudi življenja vseh, ki rešujejo!

Več iz te kategorije