0 Deljenj 1537 Ogledov

FOTO: To je naprava, ki preprečuje širjenje covida-19, izumili so jo Slovenci

3. May, 2020 15:39
1537 Ogledov
arhiv podjetja

Trije mladi Grosupeljčani so v času ukrepov proti širjenju novega koronavirusa razvili napravo, ki z UV-svetlobo razkuži do 100 bankovcev na minuto. Za uporabo naprave se dogovarjajo z nekaj slovenskimi bankami. V naslednjih dneh bodo v eni izmed bank izpeljali testno obdobje, je sporočil eden od članov ekipe Žan Brezec.

“Počasi se vračamo v normalno življenje, vendar bomo morali biti po pandemiji bolj previdni,” pravi Brezec in dodaja, da nekatere države, med njimi Kitajska, Južna Koreja, Madžarska in ZDA, denar že dezinficirajo ali zadržujejo v karanteni.

V anketi med 230 ljudmi so ugotovili, da več kot polovico skrbi prenos bolezni z gotovino, več kot 80 odstotkov vprašanih pa je odgovorilo, da bi uporabili drug bankomat, če bi ta nudil dezinficiran denar.

Kaj počne naprava

Napravo so razvili v času ukrepov za zajezitev epidemije.  Naprava, ki so jo poimenovali Cash Cleaner, razkuži do 100 bankovcev na minuto s pomočjo UV-C spektra svetlobe, tehnologije, ki se uporablja za dezinfekcijo bolnišnic, laboratorijev, ordinacij in podobnih okolij.

Trenutno se za uporabo naprave dogovarjajo z nekaj slovenskimi bankami, v naslednjih dneh pa bodo v eni izmed bank izpeljali tudi testno obdobje. V kateri banki bo to, Brezec še ni mogel razkriti.

Naš izdelek je cenovno manj ugoden od prve …

Na trgu so zasledili tri konkurenčne rešitve.  “Naša rešitev je kompaktna naprava, ki je uporabna tako pri obdelavi večjih količin bankovcev kot v poslovalnicah v uporabi sproti pri poslovanju z gotovino. Je edina naprava, ki vsak bankovec posebej z vsako stranjo za točno umerjen čas izpostavi UV-C žarkom, in to pomeni, da je vsak bankovec v manj kot sekundi dezinficiran in pripravljen na uporabo. Izpostavljenost bankovcev v naši napravi z varnostnim faktorjem ustreza predpisom dobavitelja žarnic UV-C tehnologije Osram. Učinkovitost pa smo načrtovali tudi ustrezno z ugotovitvami potrjenih znanstvenih raziskav. Naš izdelek je cenovno manj ugoden od prve konkurenčne rešitve, z drugima dvema se ne moremo primerjati, ker nam cene niso znane,” o konkurenčni prednosti njihovega izdelka pravi Brezec.

Več iz te kategorije