0 Deljenj 1267 Ogledov

Favorit za predsednika uprave Telekoma ima delež v podjetju, za katerega je KPK uvaljavila omejitev poslovanja z ministrstvom za finance

23. August, 2019 6:55
1267 Ogledov

“Z gospo Barbaro Dietner Merkan nisem v nobenem sorodu in je še nikoli nisem srečala,” je prva nadzornica SDH Karmen Dietner odgovorila na naše povpraševanje, ali je s soprogo trenutnega medijskega favorita za imenovanje na mesto predsednika uprave državnega Telekoma Matjaža Merkana, katere dekliški priimek je enak njenemu, v sorodu.

Se pa Dietnerjeva redno srečuje z državim sekretarjem v Kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca Vojmirjem Urlepom. Nazadje se je po podatkih, ki smo jih prejeli od kabineta, tam oglasila 7. junija in se zadržala debelo uro. Kar pa je manj, ko mesec prej, ko je 8. maja njen obisk pri Urlepu trajal skoraj dve uri.

Zanimiv je tudi Merkan, katerega ime se v medijih to poletje najpogosteje pojavlja v favoritski vlogi za prevzem službe prvega moža državnega Telekoma. Od marca ni več aktiven v kot predsednik uprave družbe Weiler Abrasives, ki je to ime dobila po lanskem ameriškem prevzemu družbe SwatyComet. Poslovno je vpleten tudi v podjetje soproge, o čemer smo poročali na povezavi.

Očitno vlaga tudi v nepremičnine, saj ima na domačem naslovu v Mariboru, v stavbi v neposredni bližini mariborskega UKC, kar dve stanovanji. Tisto v tretjem nadstropju meri 74,20 kvadratnih metrov, mansardno, nadstropje višje, pa 90,05 kvadratnih metrov. V isti stavbi, v kateri je sicer sedem stanovanj, je lastnica enega tudi Merkanova soproga. Njeno je v tretjem nadstropju, veliko je 78,33 kvadratnih metrov.

Merkana je Združenje manager leta 2015 razglasilo za Managarja leta, a še zdaleč ni edini, ki ga je po prejemu te nagrade odneslo na državne jasli. Tri lete prej je to postal prej omenjeni Šarčev državni sekretar Vojmir Urlep, leta 2010 Šarčev minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, tri leta prej pa Bine Kordež, ki je danes na proračunskih jaslih, ker je zapornik.

Kandidat za predsednika uprave državnega Telekoma ima delež tudi v družbi, ki se ukvarja z računalniškim programiranjem Percipio. V podjetje je lastniško vstopil leta 2013, obvladuje sicer samo štiri odstotke, a podjetju so se prihodki po zadnjih dostopnih podatkih v zadnjih letih več kot prepolovili.

Vir: Gvin

V oči pa zbode oznaka, ki jo ima podjetje v lasti kandidata za predsednika uprave Telekoma v aplikaciji protikorupcijske komisije Erar, in sicer omejitev poslovanja z ministrstvom za finance. Iz spodnjega zapisala je razvidno, da velja omejitev od leta 2011.

Vir: Erar.

Čemu omejitev, preverjamo pri Komisiji z preprečevanje korupcije.

Več iz te kategorije