0 Deljenj 873 Ogledov

DVIGUJETE DENAR NA HRVAŠKEM? Poglejte, kako ‘goljufajo’ njihove banke

28. July, 2018 18:32
873 Ogledov

Turisti so zaradi nepoznavanja jezika in običajev države, kamor potujejo, pogosto tarča tistih, ki želijo na hitro zaslužiti. Med temi so že nekaj časa tudi banke na Hrvaškem, ki si izmišljajo vedno nove načine, kako zaslužiti, ko morajo turisti evre ali katero drugo tujo valuto zamenjati v hrvaške kune. Zadnji primer tega je ponujanje t. i. fiksnega tečaja.

Že pred leti so banke na Hrvaškem na svojih bankomatih uvedle opcijo, po kateri mora turist, ki želi dvigniti denar (kune), izbrati med možnostma, da dvig izvede s konverzijo ali brez nje. Če izbere dvig s konverzijo, to pomeni, da pri dvigu – pretvorbi evrov v kune – velja tečaj, kot ga določi banka, lastnica bankomata, in je praviloma slabši. Če pa turist izbere dvig brez konverzije, pretvorbo izvede domača banka imetnika računa po svojem običajnem dnevnem tečaju, ki je praviloma vedno boljši.

Ker ponujanje dviga kun s konverzijo ali brez nje obstaja že nekaj let in so se turisti že poučili, v čem je razlika, so se nekatere banke na Hrvaškem domislile dodatne ukane, kako čim bolj molsti turiste.

Več preberite na portalu Nova24

Več iz te kategorije