Po poročanju medijev je policija prejšnji teden vložila kazensko ovadbo proti novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar. Za njo je namreč prišla afera na Rdečem križu Slovenije iz leta 2015, ko je bila predsednica te humanitarne organizacije.

O aferi, zaradi katere jo je danes doletela kazenska ovadba, se je poročalo že v času njene predsedniške kampanje, gre pa za dogodek iz leta 2015, ko je Nataša Pirc Musar, ki bo danes zaprisegla za predsednico Republike Slovenije, zasedla funkcijo predsednice Rdečega križa Slovenije (RKS) in izdala lažen račun za storitev pravnega svetovanja, ki ga ni bilo. Šlo je za poskus, da bi ji RKS na ta način plačal honorar za poslovodenje v tej humanitarni organizaciji.

 

Ko je bila Nataša Pirc Musar leta 2015 izvoljena za predsednico Rdečega križa Slovenije, je že dober mesec po tem prek zavoda Info hiša Rdečemu križu izdala račun za storitev pravnega svetovanja v vrednosti 778 evrov. Izkazalo se je, da zavod Pirc Musarjeve ni opravil nobenega pravnega svetovanja, temveč je šlo za fiktiven, lažen račun oz. poskus, da bi RKS na ta način plačal honorar predsednici Musarjevi za njeno poslovodenje v tej humanitarni organizaciji. Pirc Musarjeva je nato priznala, da “je šlo za plačilo honorarja”, dogovorjen naj bi bil 500 evrov neto mesečno, vendar si je honorar nato dala izplačati prek Info hiše. RKS je to tudi plačal, od celotnega zneska bi morali plačati prispevek za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje in dohodnino. Ko pa so plačali 778 evrov na račun zavoda Musarjeve za fiktivne storitve, je šlo dejansko za 778 evrov neto. To pomeni, da ni bilo nobenega odvajanja za prispevke in nobene dohodnine. Država pa je bila oškodovana za dohodnino, ZPIZ in ZZZS pa za prispevke. Po razkritju je Info hiša vrnila denar, njej pa so na RKS obračunali in izplačali honorar v skladu z dohodninsko zakonodajo in sklenjeno pogodbo, plačane so bile predpisane dajatve.

“Nenamerni zaplet”
Dogodek je Pirc Musarjeva označila za “nenamerni zaplet”, krivdo pa je poskušala prevaliti na takratno generalno sekretarko RKS Renato Brunskole, ki naj bi izdan račun potrdila. Brunskoletova je njene trditve zanikala, češ da na računu ni ne njenega podpisa, ne parafe, posledično pa je vse kazalo, da gre za sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin. kar pa je Pirc Musarjeva zanikala. No, kakorkoli – začuda se nihče ni vprašal, zakaj zoper Musarjevo tedaj nista ukrepala policija in tožilstvo, kasneje pa pa so bili o tem obveščeni in za medije povedali, da bodo ustrezno ukrepali.

In očitno so, saj je Reporter od okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani od Katarine Bergant izvedel, da so “v zvezi z zadevo s strani PU SKP (sektor kriminalistične policije PU Ljubljana) Ljubljana prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin po drugem odstavku 235. člena Kazenskega zakonika (KZ-1),” so zapisali, kar pomeni, da znaki kaznivega dejanja le obstajajo, torej zadeva še ni končana in ni še zastarala, saj pregon za tako dejanje zastara po desetih letih. Nataša Pirc Musar ima torej še tri leta časa, da postane ne le prva predsednica nasploh, ampak tudi prva predsednica, ki bo v času mandata tudi kazensko preganjana.

A. H. (Nova 24TV)

(Foto: STA, Bor Slana)