0 Deljenj 859 Ogledov

Direktorici Huaweia grozi 30 let zapora – ne pomaga ji niti bajno bogastvo!

8. December, 2018 17:58
859 Ogledov
Meng Wanzhou. Foto: epa

Finančni direktorici Huaweia Meng Wanzhou, ki je bil aretirana v sredo v Vancouvru, grozi kar 30 let zaporne kazni.

Kanadski tožilci trdijo, da je Wanzhoujeva storila goljufijo in lagala o razmerju med Huaweiem in njeno hčerinsko družbo SkyCom, ki prodaja telekomunikacijsko opremo sankcioniranim državam.

Novac.jutarnji.hr piše, da so v petek na sodišču v Vancouvru razpravljali o tem, ali naj bo hčerka ustanovitelja Huaweia Rena Zhengfeia izpuščena na svobodo z varščino ali pa naj še naprej ostane v priporu, saj preiskava še traja. Pred sodnika pa naj bi stopila že v ponedeljek.

Tožilstvo trdi, da je bila finančna direktorica vpletena v goljufijo, ker je poskušala prepričati bankirje, da sta Huawei in SkyCom ločeni podjetji. Med letoma 2009 in 2014 pa je bilo podjetje SkyCom, tako tuji portali, uporabljeno predvsem z namenom, da bi zaobšlo sankcije ter sklenilo poslovne sporazume s sankcioniranimi državami, vključno s telekomunikacijskimi družbami v Iranu. Vendar pa povezavo med obema družbama potrjujejo bančni podatki pa tudi dejstvo, da so zaposleni v SkyComu uporabljali e-poštne naslove podjetja Huawei.

Tožilci so zaprosili sodišče, naj zavrne zahtevo za izpustitev proti varščini, ker je družina Mengove zelo premožna in bi lahko ušla. Grozi ji namreč kar 30 let za zapahi.

Več iz te kategorije