0 Deljenj 803 Ogledov

Četrkove lokalne volitve šokirale evroskeptike, ostali so jim le trije

4. May, 2018 21:08
803 Ogledov
© Facebook Therese MY

Konservativna stranka britanske premierke Therese May se je na četrtkovih lokalnih volitvah v Angliji odrezala bolje od pričakovanj, kažejo danes objavljeni rezultati. Opozicijski laburisti tako vladajoči stranki niso uspeli odvzeti ključnih londonskih okrajev. Največ sedežev so sicer pridobili Liberalni demokrati.

Konservativci so po preštetih glasovih v 149 od 150 okrajev glede na volitve pred štirimi leti izgubili 31 sedežev v lokalnih svetih in jih imajo zdaj 1330. Vodili bodo 46 okrajev, kar sta dva manj kot doslej.

Med drugim bodo vodili londonske okraje Barnet, kjer pred tem ni imela večine nobena stranka, ter Westminster in Wandsworth, kjer je premierkina stranka vladala že doslej, poroča britanski BBC.

Mayeva je že zjutraj obiskala Wandsworth, kjer je kljub ohranitvi večine njena stranka izgubila osem sedežev v lokalnem svetu. “Laburisti so mislili, da bodo prevzeli oblast. To je bil eden od njihovih glavnih ciljev, v to so vložili vse, a jim ni uspelo,” je povedala premierka. Dodala je, da bodo na tem gradili uspeh v prihodnosti.

Poleg tega se je njena stranka dobro odrezala v okrajih, kjer so predlani na referendumu večinsko glasovali za izstop Otoka iz Evropske unije, podporo pa je izgubila v proevropskih okrajih.

Laburisti so v primerjavi z zadnjimi lokalnimi volitvami pridobili 59 sedežev v lokalnih svetih, tako da jih bodo imeli 2310. Vodili bodo en okraj manj kot doslej, torej 73. Po novem bodo vladali v Plymouthu, kar je njihov vodja Jeremy Corbyn označil za “fantastičen rezultat”.

Glede rezultatov na splošno je dejal, da je razočaran nad okraji, kjer so izgubili nekaj podpore, vendar pa je rezultate označil za solidne. Ti stranki po njegovih besedah omogočajo dober položaj in boj za zmago na prihodnjih splošnih volitvah.

Največ sedežev, 75, so pridobili Liberalni demokrati, kar pomeni da jih bodo odslej imeli 536. Vodili bodo devet okrajev, štiri več kot doslej. Vodja stranke Vince Cable je bil navdušen predvsem na zmago v Richmondu, ki so ga prevzeli od konservativne stranke. “To je zagotovo začetek povratka Liberalnih demokratov. Ne bo se zgodilo čez noč – tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu,” je povedal.

Evroskeptična stranka Ukip je medtem doživela hud poraz, saj je glede na rezultate iz večine okrajev ostala zgolj pri treh sedežih v lokalnih svetih, pred tem pa jih je imela 126. Generalni sekretar stranke Paul Oakley je zanikal trditve, da je z njegovo stranko konec.

Več iz te kategorije