0 Deljenj 833 Ogledov
Junija je padla že tako velika. Foto: Facebook

Pred nami je vremensko divji dan – izjemno visoke temperature, tudi 37 °C, in toča, ki lahko v premeru preseže 5 cm

27. June, 2019 6:42
833 Ogledov
Opozorilo Arsa

Danes bo povsod po Sloveniji velika toplotna obremenitev. Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja, so ob 6. uri v vremensko opozorilo zapisali pri Agenciji RS za okolje. Danes bo povsod po Sloveniji velika toplotna obremenitev. Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Specializiran vremenski portal Neurje.si pa je izdal prognozo neviht, v veljevo stopi danes ob 14. uri, v katero se med drugim zapisali: “Ob izraziti pregretosti ozračja in v napovedi opisanih pogojih za nastanek in razvoj neviht bodo v četrtek popoldan in zvečer predvsem na Štajerskem in v Prekmurju možne močne nevihte in krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnimi sunki vetra in točo. Toča lahko ob dovolj razvitih nevihtah preseže premer 5 cm. Kakšna močna nevihta lahko nastane tudi v območju 1. stopnje nevarnosti.”

Arso je v napoved, ki so jo objaivili ob 6. uri zjutraj, zapisal, da bo danes dopoldne pretežno jasno, popoldne in zvečer pa bo nekaj oblačnosti, predvsem v vzhodni polovici Slovenije bodo nastale krajevne nevihte, kakšna bo lahko tudi močna. Najvišje temperature bodo od 33 do 37 °C.

Jutri bo pretežno jasno, le zjutraj bo ponekod nekaj oblačnosti. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 23, najvišje dnevne okoli 29, na Primorskem do 33 °C.
Obeti. V soboto in nedeljo bo pretežno jasno, v nedeljo bodo temperature spet nad 30 stopinj.
Vremenska slika. Iznad severozahodne Evrope sega nad srednjo Evropo, Alpe in severozahodni Balkan šibko območje visokega zračnega tlaka. Hladna fronta se od severozahoda bliža Alpam in se bo zvečer in v noči na petek pomaknila nad Balkan. Ob šibkih vetrovih severnih smeri se nad našimi kraji vše zadržuje zelo topel in razmeroma suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine.  Danes bo sprva pretežno jasno. Popoldne bodo v Alpah začele nastajati krajevne nevihte, ki se bodo zvečer širile tudi v kraje vzhodno in jugovzhodno od nas. Jutri bo pretežno jasno in manj vroče. V Kvarnerju bo pihala večinoma šibka burja.

Več iz te kategorije