0 Deljenj 1156 Ogledov
facebook.com/pg/andrejcusfanpage

BIZARKA PRED VOLITVAMI Čuš in Židan z isto kandidatko, SSN v boj z umrlim kandidatom

8. May, 2018 19:05
1156 Ogledov

LJUBLJANA – Stranki SD ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije sta za parlamentarne volitve kandidirali isto kandidatko, in to Mileno Babič, so potrdili na Državni volilni komisiji (DVK), ki bo zaplet obravnavala na sredini seji. Po zakonski določbi se v tem primeru šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila določena prva, kar je po podatkih DVK SD.

SD je Babičevo uvrstila med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center. Tako v SD kot v Čuševi stranki o zapletu pred današnjo objavo sklica sredine seje DVK niso vedeli nič. Čuš pa je na navedbe o zavedenosti kandidatke za odgovoril, da “vsak ve, kaj podpisuje in kako”. Babičeva, ki prihaja iz Pesnice, je po njegovih besedah že na preteklih volitvah za Zelene večkrat kandidirala. “V sodelovanju s pravno stroko pripravljamo predloge rešitev za nastalo stanje,” je še dodal.

Zakon o volitvah v državni zbor določa, da v primerih, če volilna komisija volilne enote ugotovi, da je posamezni kandidat določen na dveh ali več listah kandidatov v isti volilni enoti, ali če državna volilna komisija ugotovi, da posamezni kandidat kandidira na listah v več volilnih enotah, šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila določena prva.

Po podatkih DVK je prva listo določila SD, in sicer 24. aprila, Čuševa stranka pa 30. aprila, je še pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko. Zaradi zavrnitve kandidatke se lahko na Čuševi listi v omenjeni enoti zaplete tudi zaradi spolne kvote.

Stranka slovenskega naroda na listo uvrstila lani umrlega kandidata

Razlog za delno zavrnitev kandidatne liste Stranke slovenskega naroda (SSN) v volilni enoti Postojna je smrt enega od kandidatov, ki je umrl lani. Drugi kandidati na listi SSN se bodo še vedno lahko potegovali za poslanske sedeže.

Volilne komisije so sicer ob pregledu vloženih list zavrnile še nekaj drugih list v celoti, in sicer zaradi neizpolnjevanja 35-odstotne spolne kvote. Medtem ko sta odločitvi o zavrnitvi skupne liste Združene levice in Sloge v Celju ter liste Kangler & Primc – Združena desnica v Novem mestu že pravnomočni, bodo po navedbah predstavnika koalicije Združena desnica Aleša Primca pritožbo na vrhovno sodišče zaradi zavrnitve njihove liste v Kranju vložili v sredo.

Tako Združena levica in Sloga kot koalicija Združena desnica bosta pravico iskali še na ustavnem sodišče; njihovi predstavniki so namreč prepričani, da so spolnim kvotam zadostili.

 

Več iz te kategorije