0 Deljenj 396 Ogledov

Bencin in dizel od torka dražja

10. October, 2022 17:31
396 Ogledov

Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo opolnoči zvišale, poroča STA. Bencin se bo podražil za 6,1 centa na 1,414 evra, dizel za 8,1 centa na 1,684 evra za liter. Kurilno olje bo dražje za osem centov, cena bo 1,367 evra za liter, je objavilo gospodarsko ministrstvo.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva, 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Na cene med drugim vpliva odločitev vlade, po kateri je ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizel, motorni bencin, kurilno olje in zemeljski plin.

Kot so danes sporočili z ministrstva, bi bilo treba, če ne bi regulirali cen in hkrati potrošnikov oprostili plačila okoljskih dajatev, po njihovi oceni za liter dizla odšteti 1,855 evra na liter, za liter bencina pa 1,528 evra na liter.

C. R., STA

Več iz te kategorije