0 Deljenj 1090 Ogledov

ARSO izdal opozorilo, Slovenijo prekrili nevarni prašni delci

15. January, 2022 11:53
1090 Ogledov

Po podatkih Agencije RS za okolje, se v soboto pričakuje visoko onesnaženost zraka z delci PM10 v Ljubljani in zmerno onesnaženost v Murski Soboti, Celju, Zasavju, Novem mestu in Kranju. V Mariboru in na Primorskem bo onesnaženost nizka. V nedeljo pričakujejo zmerno onesnaženost zraka z delci PM10 v celinski Sloveniji. Na Primorskem bo onesnaženost nizka.

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 priporočajo občanom in pravnim osebam da: ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil, ne kurijo na prostem.

Zaradi zaščite prebivalstva je smiselno zgoraj navedena priporočila upoštevati tudi na teh območjih. Onesnaženost zraka se preko dneva spreminja, zato se urne ravni delcev lahko pomembno razlikujejo od napovedanega dnevnega povprečja.

Onesnaženost zraka se preko dneva spreminja, zato se urne ravni delcev lahko pomembno razlikujejo od napovedanega dnevnega povprečja. Pri ARSo predlagajo redno spremljanje urnih ravni delcev PM10 ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili. Napoved velja za lokacije, ki niso pod neposrednim vplivom lokalnih izpustov (prometne ceste, kurišča, industrija, delavnice …). Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3 . V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti.

Več iz te kategorije