0 Deljenj 1315 Ogledov

V Sloveniji žalujejo, v ruskem bombardiranju umrla 21-letna Julija

11. March, 2022 12:32
1315 Ogledov

Društvo matematikov, fizikov in astronomov (DMFA) Slovenije sporoča žalostno vest. V ruskem bombardiranju Harkova umrla 21-letna Julija Zdanovska, ukrajinska tekmovalka na evropskih dekliških matematičnih olimpijadah (EGMO).

»Julija je svoje znanje matematike želela deliti z naslednjimi generacijami. Kot prostovoljka je na olimpijade pripravljala mlajše tekmovalce, njena želja pa je bila učiti otroke iz manjših mest ter vasi, ki niso imeli dostopa do kvalitetne izobrazbe,« so zapisali v slovo pri omenjenem društvu ter obenem izrazili sočutje z Ukrajino, z Julijinimi bližnjimi in vsemi prizadetimi. Dodali so, da ostro obsojajo rusko vojaško agresijo.

Ruska vojska prvič sprožila napade na zahodu Ukrajine

Ruska vojska je prvič od začetka invazije na Ukrajino napadla tudi mesta na zahodu te države. Med drugim o eksplozijah poročajo iz Ivano-Frankivska in Lucka, kjer sta bila ubita dva vojaka, šest pa ranjenih. O letalskih napadih, ki so zahtevali najmanj eno smrtno žrtev, pa poročajo tudi iz Dnepra v osrednjem delu države. Nočni letalski napadi so zadeli tudi mesta Sumi na severovzhodu, Harkov na vzhodu in Černigiv na severu. V kraju Nižin v bližini Černigiva sta bila v obstreljevanju z raketnimi sistemi ubita dva človeka, še osem pa ranjenih. V Černigivu pa je bil v napadih poškodovan vodovod, zaradi česar so ga zaprli, navajajo lokalne oblasti. Ruske sile so zadele tudi psihiatrično bolnišnico v mestu Izjum. V času napada je bilo v njej 330 bolnikov. Število morebitnih smrtnih žrtev oziroma ranjenih še ugotavljajo.


Več iz te kategorije