0 Deljenj 1443 Ogledov

“Rešiteljica” Katalonije: Spoznajte najmočnejšo žensko v Španiji

28. October, 2017 19:37
1443 Ogledov
Foto: epa

Soraya Saenz de Santamaria, ki je po odloku španske vlade začasno prevzela vodenje katalonske vlade, kljub svoji nizki postavi velja za zelo močno in ambiciozno žensko. “Najmočnejša ženska v Španiji,” je namestnico španskega premierja Mariana Rajoya, ki so jo poslali “reševati” Katalonijo, opisal poslovni časnik El Economista.

Danes 46-letna Saenz de Santamaria, po izobrazbi pravnica, je politično pot začela pri 29 letih kot svetovalka tedanjega šolskega ministra Rajoya. “Vzeli so me, ker dobro delujem pod pritiskom,” je dejala nekoč. Od leta 2004 je poslanka premierjeve Ljudske stranke v parlamentu v Madridu, leta 2011 pa je postala Rajoyeva namestnica, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Do danes sta s premierjem oblikovala usklajen in trden dvojec, ki nastopa trezno, hladno in odločno. V imenu vlade je Rajoyeva namestnica pogosto stopila pred mikrofone, ko je bila situacija najbolj kočljiva, tudi ob katalonski krizi. “Demokracija je bila v Kataloniji poteptana,” je dejala pred kratkim.

Rajoy jo v ogenj pošilja tudi zdaj, ko gre “reševat” Katalonijo – in to za vsega 74.000 evrov plače letno. Največji španski časnik El Pais je zapisal, da se bo morala spopasti z “največjim izzivom španske demokracije”. Če ji bo uspelo rešiti to krizo, bi se lahko uresničila napoved njenega strankarskega kolega Alfonsa Alonsa, ki je dejal, da bi lahko v prihodnosti postala tudi španska premierka.

Podpredsednica vlade s polnim imenom Maria Soraya Saenz de Santamaria Anton, ki jo v Španiji pogosto kličejo zgolj Soraya, je poročena z odvetnikom, s katerim imata šestletnega sina Ivana. Že kot otrok je bila zelo ambiciozna. V biografiji “Podpredsednica” iz leta 2011 so njeni učitelji povedali, da je začela jokati, če ni dobila čiste petice. “Mala miška” se je razvila v “morilko”, sicer še piše v omenjeni knjigi, piše dpa.

Saenz de Santamaria bo vodenje katalonske vlade začasno prevzela, potem ko je katalonski parlament v petek sprejel resolucijo o neodvisnosti Katalonije, kmalu za tem pa je sledila odločitev španskega senata o odvzemu avtonomije Kataloniji. Španska vlada je Kataloniji začasno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti regionalne vlade z odlokom, objavljenim danes v uradnem listu.

STA

Več iz te kategorije