0 Deljenj 19298 Ogledov

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”

30. March, 2020 15:38
19298 Ogledov

“Največja napaka v ZDA in Evropi je po mojem mnenju, da ljudje ne nosijo mask,” je v intervjuju za znanstveni portal Science dejal generalni direktor kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni George Gao. Tezo je podkrepil z dejstvi, da se boleen prenaša tako kapljično, kot s kontakti. Maska je pomembna za zaustavtiev širjenja bolezni, saj tudi ko govorimo, iz ust pršijo kapljice. Z masko pa preprečujemo, da bi okužili druge.

Med drugimi pomembnimi ukrepi je izpostavil čim pogostejše merjenje temperature, saj lahko le na tak način izolirajo tiste s povišano temperaturo. Znastveno doslej še ni bilo potrejeno, v kakšnem okolju virus ne preživi, saj kaže, da je zelo odporen.

Pogovor si lahko v celoti preberete na spodnji povezavi.

Ne gre pozabiti, da je nekdanje vodstvo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom Nine Pirnat, članice takrat koalicijske stranke SD, prek številnih medijev sporočalo, da uporaba mask ni potrebna.

Na omrežju Twitter najdemo zapise, datirane s 24. februarjem letos, ko so ljudje, ki so v poslovalnicah Lekarn Ljubljana iskali zaščitne maske, dobivali pojasnilo, da jih ni, v roke pa list, na katerem je pisalo, naj si umivajo roke. Enega takih dokazov je objavil znani kardiolog Blaž Mrevlje.

Kitajski strokovnjaki, ki so se bojevali s koronavirusom v Wuhanu, so na nujnost nošenja zaščitnih mask opozarjali v začetku marca letos.

V času, ko je vlado še vodil Marjan Šarec, je takratni zunanji minister Miro Cerar več kot 1,2 milijona zaščitnih mask, ki jih danes Slovenija išče po vsem svetu, pomagal poslati Kitajcem.

To so objavili 13. februarja letos.

Več iz te kategorije