0 Deljenj 2597 Ogledov

Janković v Moskvo vzel sina, ki je novinarju grozil s smrtjo

20. November, 2017 6:25
2597 Ogledov

Razvpiti ljubljanski župan Zoran Janković je iz anonimnosti potegnil mlajšega in z več škandali zaznamovanega sina Jureta. Sina, ki se je sprva s propadlim družinskim poslom preselil na Ciper, je s seboj peljal v Moskvo, kjer je oče prejel rusko državno odlikovanje. Zlobni jeziki vedo povedati, da v prvi vrsti zato, ker po razkritju vseh Zoranovih mesenih avantur, ki jih je okronala afera farmacevtka, žena Mija Janković ni hotela z njim.

Jurčka – po očetovi ljubkovalnici sodeč si je težko zamisliti, da bo sicer visokorasli potomec kadar koli odrasel v Jureta – je razkrila Jankovićeva sonagrajenka, ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ko je njegovo fotografijo ob očetu objavila na družabnih omrežjih. Dobro obveščeni ugibajo, da je Kopač Mrakova iz koalicijske stranke SD to storila tudi zavoljo razkrivanja političnega rivala. Pred volitvami prihodnje leto njena SD trepeta pred veliko konkurenco na levici, saj jim bodo glasove poleg SMC odžirale še porajajoče se stranke SMC-jevega odpadnika Bojana Dobovška, Jankovićeva odpadnica Alenka Bratušek, novi obraz Marjan Šarec, vse več pa je po pravosodnem čiščenju tudi indicev, da se utegne med konkurenco SD na državno sceno vrniti še Janković.

Sporen od mature naprej
Jankovićev Jurček je kopija očeta, afera na dveh nogah. Začelo se je v srednji šoli, ko leta 1998 Jankovićev sin srednje šole ni zmogel končati z zadostno oceno pri slovenščini in sociologiji. Oče mu je kljub neizpolnjevanju pogojev uredil opravljanje mature na Centru za dopisno izobraževanje Univerzum. Inšpektorat za šolstvo je pozneje ugotovil, da je ravnateljica CDI Univerzuma nedvomno kršila predpise, medtem ko dijak Jure po ugotovitvah inšpektorjev ni bil kriv.

Najhujši prestopek si je Jankovićev Jurček privoščil na krilih očetove zmage leta 2010, ko je na Mestnem trgu posredno grozil novinarju, ki je raziskoval dolgove podjetja Electa, ki ga je njemu in bratu Damijanu menda prodal oče in katerega solastnik je Jurček še danes. Po pisanju Financ, kjer je v tem času delal novinar Jaka Elikan, se je nagnil k svojemu prijatelju, pokazal na Elikana in rekel: »Daj, ubij tega.« Od tega dogajanja dalje je Jankovićev Jurček ostal pri povedih iz treh besed. Po lažni odsotnosti se je konec leta 2010 pojavil na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki jo je je vodila poslanka SDS Alenka Jeraj, in na vsa vprašanja odgovarjal s tremi naučenimi besedami: »Odgovor, enak prejšnjemu.«

Davkov ne plačuje
Poslanci so preiskovali sumljive posle županovega (nekdanjega) družinskega podjetja z zemljišči. Jankovićev Jurček, ki ga je oče vzel s seboj v Moskvo, je danes polovični lastnik podjetja Electa, ki je na straneh Finančne uprave RS objavljeno med davčnimi dolžniki. Državi davkov ne plačuje od lanskega julija. Dolg danes znaša med 300 tisoč in pol milijona evrov, kar za Jankovićevo družino morebiti sploh ne predstavlja problema. Septembra se je njihovo podjetje Electa Inženiring znebilo več kot 16 milijonov evrov obveznosti do upnikov.

Nista mogla kramljati
Iz delegacije, ki je potovala k Putinu v Moskvo, je slišati tudi nekaj posmeha na račun slovenskih nagrajencev, Jankovića in Kopač Mrakove. Preostali nagrajenci z ruskim državnim odlikovanjem so po pripovedovanju s Putinom lahko tudi pokramljali, saj govorijo ruski jezik. Slovenca sta tako kramljala med seboj, s preostalimi udeleženci pa sta se večinoma sporazumevala zgolj z nasmeški.

 

  Ajpes o poslovanju Jankovićevega Jurčka
Pri deležu Jureta Jankovića v družbi Electa Holding so navedene omejitve, objavljamo jih v nadaljevanju.

Zap. št. družbenika 450182, Janković Jure

Obremenitve

  • Na podlagi začasnega sklepa Davčne uprave Republike Slovenije, Davčni urad Ljubljana, številka DT 0610-5280/2011-117-08-240-04 z dne 22. 11. 2011 se vpiše zaznamba o prepovedi razpolaganja s poslovnim deležem. Zavarovanje na podlagi tega začasnega sklepa velja do dneva izpolnitve davčne obveznosti.
  • Na podlagi sklepa Okrožnega sodišča v Ljubljani, opr. št. II Pg 5181/2013, z dne 18. 2. 2014, se vpiše predhodna odredba, vpis zastavne pravice za zavarovanje denarne terjatve tožeče stranke HYPO LEASING, podjetje za financiranje, d.o.o., Dunajska cesta 117, Ljubljana.
  • Na podlagi sklepa Okrajnega sodišča v Ljubljani, opr. št. Z 179/2015, z dne 16. 4. 2015, se vpiše sklep o zavarovanju z vknjižbo zastavne pravice in zaznambo izvršljivosti upničine denarne terjatve pri poslovnem deležu dolžnika v korist upnika RS (Ministrstvo za finance, FURS, Finančni urad Ljubljana), Davčna ulica 1, Ljubljana – dostava, ki ga zastopa zak. zast. Državno pravobranilstvo RS, Šubičeva ulica 2, Ljubljana.

 

Več iz te kategorije