0 Deljenj 1631 Ogledov
iStock

Znate odgovoriti na vsa otroška vprašanja?

18. November, 2017 6:30
1631 Ogledov

Otroci vidijo svet z drugačnimi očmi kot odrasli. Njihova radovednost nima konca. Zanima jih vsaka malenkost.

Imamo odgovore na deset otroških vprašanj, za katera pediatri pravijo, da so najpogostejša. Jih poznate tudi sami?

  1. Zakaj ljudje nosijo spodnjice?

Nošenje spodnjega perila daje ljudem toplino, sigurnost in omogoča boljšo higieno. V preteklosti so bila namreč oblačila draga in so jih ljudje redko prali, zato so nosili spodnjice, da so preprečili bolezni.

  1. Zakaj je kolo okroglo?

Okrogla oblika je primerna za kotaljenje po ravnih površinah. Na kolesu so vse zunanje točke enakomerno oddaljene od centra kroga, ki ostane na enaki višini nad zemljo.

  1. Zakaj gredo urini kazalci vedno v isto smer?

Pred mehaničnimi urami so ljudje merili čas na sončne ure. Prvič so se pojavile na severni polobli, kjer se s premikanjem sonca senco prestavlja iz leve proti desni. Ko so nato izumili mehansko uro, so kazalce namestili tako, da gredo v enaki smeri.

  1. Kako nastane megla?

Meglo sestavljajo zelo majhne kapljice vode oziroma kristalčki ledu, ki se zadržujejo v zraku, malo nad površino zemlje. Nastaja takrat, ko se “srečata” hladen in topel zrak ali obratno.

  1. Zakaj je nebo modro?

Ko sončni žarki (na začetku so bele barve) vstopijo v ozračje se razpršijo po zraku in odbijajo od različnih površin. Svetloba se lomi v sedem osnovnih barv mavrice. Glede na to, da je modra barva v barvnem spektru najbolj razširjena, jo najdemo na največjem delu neba. Vendar nebo ni nikoli popolnoma modro, saj se po njem vedno prelivajo tudi druge barve mavrice.

  1. Zakaj ljudje v vesolju lebdijo?

Čeprav je veliko ljudi prepričanih, da zakoni gravitacije ne vplivajo na mednarodno vesoljsko postajo, to ne drži. Zemljina sila težnosti namreč vpliva na prav vse objekte v njenih orbitah. Do učinka breztežnosti pride zaradi konstantnega gibanja postaje in njenih stanovalcev. Gre za podoben občutek kot ga doživite v zabaviščnih parkih ob prostem padu različnih vlakov smrti ali paraboličnih letih.

  1. Zakaj nimamo modrih las?

V človeških laseh je pigment, zaradi katerega so naši lasje videti črni, rjavi, rumenkasti ali rdeči. V laseh so mali zračni mehurčki, ki v kombinaciji s pigmenti določajo barvo las. Pigmenti v naših laseh z mešanjem z zračnimi mehurčki ne morejo proizvesti modre ali zelene barve.

  1. Zakaj je sneg bele barve?

Če gledate vsako snežinko posebej, bosta opazili, da je prozorna torej brez barv. Ko pa snežinke padajo v ogromnih številkah ali pristanejo na neki površini pa odbijajo sončne žarke, ki so bele barve, zato je tudi sneg bel.

  1. Zakaj letalo lahko leti?

Letalo je zračno vozilo, ki je težje od zraka, zato je kar težko razumeti, kako lahko leti. Letenje mu omogoča sila vetra, ki jo letalo proizvaja s svojimi motorji. Tak veter piha pod in nad krili ustvari dinamični vzgon zraka in tako leti.

  1. Zakaj se voda spremeni v paro

Voda je sestavljena iz moleku, ki se ob segrevanju začnejo gibati. Hitreje kot se gibajo, bolj so oddaljene druga od druge. Ko dosežejo določeno temperaturo se razbijejo in spemenijo v paro.

 

Več iz te kategorije