0 Deljenj 1722 Ogledov
iStock

Zelenjava, ribe in zdrave maščobe za lepo kožo

23. May, 2018 10:00
1722 Ogledov

V naši prehrani pogosto manjkajo beljakovine. Še posebej se to pokaže pri ženskah, namreč na njihovi koži. Za zdravo kožo so zelo koristne živalske in rastlinske beljakovine, ki ne vsebujejo preveč maščob.

Veter in dež izsušita kožo. Da bi jo zaščitili, je koristno upoštevati vnos zdrave hrane, ki vsebuje veliko vitamina A in beta karotena. Predvsem so to zelena listnata zelenjava (brokoli in ohrovt) ter rumena in oranžna zelenjava in sadje. Ta živila je dobro jesti vsak dan.

Kot pravo vitaminsko »bombo« za kožo obraza priporočajo smuti iz pesti špinače, pesti blitve, enega korenja in jabolka ter po želji dodanega kokovega olja.

Vitamin A vsebujejo tudi mastne ribe, jajca in zdrave maščobe (konopljino, kokosovo in oljčno olje). Pogosto sta olivno in kokosovo olje zelo koristna kot sestavina pri maskah in kremah za obraz.

Izogibajte se čipsa, saj vsebuje rafinirane ogljikove hidrate, ki povzročajo vnetje v telesu, kar povzroči poškodbe kolagena. Poleg tega pa povzročajo tudi akne pri odraslih.

Slabo na kožo vpliva tudi mleko, predvsem tisto z manj maščobe, pravijo strokovnjaki. Na vaš ten slabo vplivajo tudi sladkarije. Raziskave kažejo, da mladostniki, ki v puberteti ne zaužijejo preveč sladkorja v prehrani, običajno nimajo aken. Vendar pa je to v današnji kulturi, kjer se sladkarije pojavljajo na dnevni bazi, skoraj nemogoče. Tudi hitra hrana, živila z visokim glikemičnim indeksom in znatno dozo nasičenih maščob ter dodanega sladkorja, je eden od glavnih vzrokov za akne.

Maščobe so bistvenega pomena za ohranjanje elastičnosti kože, vendar pa margarina lahko povzroči gube – transmaščobe, ki jih pogosto najdemo v margarini, preprečijo vlaženje kože. Za zdravo kožo je zelo koristen vitamin C, ki sodeluje pri sintezi kolagena. Posebej je priporočljivo razstrupljanje z limono. Voda je izjemno pomembna sestavina za zdravo kožo.

Top pet živil za zdravo in večno mlado kožo:

1. Riba

Mastna riba, kot so losos, sardine, tune in skuše, so bogate z vitaminom A in omega-3  maščobnimi kislinami.

2. Zelena listnata zelenjava

Špinača in zelje sta bogata z vitaminoma A in C, ki pomagata ohranjati naravno elastičnost kože in zadržujeta vlažnost.

3. Melone in lubenice

To sadje ima nizki glikemični indeks in je odličen vir vitamina C ter beta-karotena. Pomaga pri vlaženju kože.

4. Citrusi

Pomaranča, limona in drugi agrumi so odlični za mastno kožo, ki je nagnjena k aknam, saj delujejo antibakterijsko.

5. Olivno olje

Bogato je z enkrat nenasičeno oleinsko kislino, ki pomaga koži, da se vlaži in preprečuje nastanek aken.

Več iz te kategorije