0 Deljenj 1487 Ogledov

Zaustavite sladkorno bolezen z manj soli, škroba in mesa

28. February, 2018 21:45
1487 Ogledov

Prekomerne količine škroba zvišujejo raven sladkorja v krvi in vodijo do številnih bolezenskih težav. Zato uživajte riž, krompir in grah pa tudi rdeče meso le v majhnih količinah in vedno v kombinaciji z zeleno listnato zelenjavo.

Sladkorna bolezen je ena izmed najpogostejših bolezni na svetu. Za njo boleha 2.8% svetovne populacije. Za tipom 2 zboleva kar 80-90% vseh bolnikov s sladkorno boleznijo. Bolezen se večinoma razvije po 40. letu starosti, največkrat okoli 55 leta.

Rdeče meso ne škodi le srcu

Strokovnjaki na Harvardu so v raziskavi dokazali, da so ljudje, ki vsak dan jedo rdeče meso, za izpostavljeni za 19 odstotkov višjemu tveganju, da zbolijo za sladkorno boleznijo tipa 2, v primerjavi s tistimi, ki ga jedo enkrat na teden ali manj pogosto. Predvidevajo, da je krivec povišan vnos heme železa. To naj bi oviralo celice, ki proizvajajo inzulin. Podobne rezultate so dobili iz raziskave študije o vplivu predelanega mesa, klobas in salame, s tem da imajo v slednjih dodatne negativne učinke še visoke stopnje konzervansov in soli (natrij). Zato se tveganja za sladkorno bolezen tipa 2 pri tistih, ki dnevno uživate takšna živila poviša nad 50 odstotkov.

Preverite žitarice

Tudi nekatero sadje in zelenjava lahko negativno vplivajo na količino sladkorja v krvi, zato je treba paziti, kaj in koliko jeste.

Med živila bogata s škrobom sodijo žitarice, riž, krompir, sladek krompir, korenje in nekatere vrste zelenjave (koruza, zimska buča, grah in mladi fižol). Teh živil ne smete kombinirati v istem obroku, ampak jih uživajte v manjših obrokih in skupaj z živili, ki so bogata z vlakninami, saj spodbujajo prebavo in presnovo sladkorja. Čeprav so žitarice priporočene, vseeno preverite količino dodanega sladkorja na deklaraciji. Veliko bolje je kupiti navadne polnozrnate žitarice in jih kombinirati s svojim sadjem in zlasti z oreščki.

Čimveč listnate zelenjave

Vsaj polovico obroka naj bi zato predstavljala listnata zelenjava, kot so ohrovt, špinača, blitva in solata, drugo polovico obroka pa lahko kombiniramo z ogljikovimi hidrati in proteini. Ko gre za sadje, je treba dati prednost tistemu, ki vsebuje več vode, uživajte predvsem kislo sadje, kot so jabolka in borovnice, ki upočasnjujejo absorpcijo ogljikovih hidratov. Alkoholu se izogibajte saj je kalorično bogat, zavira tvorbo glukoze v jetrih in povečuje nevarnost prekomernega znižanja krvnega sladkorja. Banane, datlje, fige, slive in grozdje je treba uživati v zmernih količinah, ker vsebujejo višji delež sladkorja. Predvsem je treba ohraniti zmernost pri uživanju suhega sadja.

 

Ne odrecite se glutenu brez razloga

Ljudje, ki redno jedo živila z glutenom(pšenica, ječmen in rž), imajo za 13 odstotkov manj možnosti za razvoj sladkorne bolezni v primerjavi s tistimi, ki so se glutenu odrekli. Če nimate celiakije ali nizke tolerance na gluten, ga je po mnenju American Heart Association vsekakor smiselno uživati.

Preveč soli lahko spodbudi razvoj diabetesa

Povečan vnos soli je eden od glavnih vzrokov za hipertenzijo, ki je med glavnimi dejavniki tveganja za sladkorno bolezen. Poleg tega študije švedskih znanstvenikov kažejo, da povečano uživanje soli lahko neposredno vpliva na zmanjšanje odpornosti proti inzulinu. Ocenjuje se, da človeku zadostuje le četrtina čajne žličke soli na dan, ena čajna žlička pa pomeni zgornjo mejo.

 

Več iz te kategorije