0 Deljenj 2594 Ogledov
iStock

Zakaj se ženske izogibajo seksu

19. May, 2018 21:00
2594 Ogledov

Dr. Rachel Carlton Abrams, avtorica knjige »BodyWise«, pravi, da že desetletja preučuje zdravo spolnost. Največja skrb za njene študente in paciente je nizek libido. Globalna študija spolnih odnosov in vedenja je pokazala, da ima od 26 do 43 odstotkov žensk po vsem svetu majhno spolno željo.

Navedla je osem razlogov, zakaj se ženske izogibajo spolnemu odnosu.

1. Družina je poslabšala spolnost

»Najzgodnejši vplivi na našo seksualnost se pojavljajo v družini in družbi, ki nalaga določene spolne standarde. Če ste vzgojeni v okolju, kjer se spol šteje za nekaj slabega, morda zaradi verskih ali kulturnih razlogov, je možno, da ste zatajili svojo spolnost in imate danes težave,« pojasnjuje dr. Rachel Carlton Abrams.

Zgodnji strahovi, povezani s spolnostjo ljudi, jih spremljajo vse življenje in jih je težko rešiti. Včasih pomagajo terapija ali prijatelj, partner, ki mu zaupate.

2. Travma povezana s seksom

Vsaka spolna travma ima velik vpliv na občutek lastne spolnosti. Večina žensk po takšnih izkušnjah začne drugače sprejemati svoje spolne organe in spolne odnose. Svoja čustva potisnejo na stran in začnejo na njih gledati negativno, postanejo sramežljive in se zato izogibajo kakršnemu koli telesnemu stiku.

Abramsova svetuje, da naj se v takšnih situacijah ne sili k spolnemu odnosu, ampak naj se počaka, da telo postane popolnoma pripravljeno. Nato se bo pojavila želja.

3. Ni zaupanja v svoj videz

Pomembno je, da cenimo svoje telo in spoznavamo, da smo vsi drugačni in lepi na svoj način. Družbene norme »lepega in grdega« lahko zelo spodkopavajo nečloveško samozavest in s tem tudi spolno življenje. Človek, ki dvomi o svojem videzu, se bo težko sprostil med spolnim odnosom, čutil bo nelagodje in željo po skrivanju.

Družina lahko negativno vpliva na samozavest, če je preveč osredotočena na zunanji izgled in opredelitev na to, kaj je seksi. Tukaj imajo močan vpliv tudi mediji.

Morate se zavedati, da ste ljubljeni zaradi tega, kakršni ste. Če imate težave pri sprejemanju svojega telesa, stopite pred ogledalo goli, gledajte dele telesa in glasno govorite, zakaj vam je del telesa všeč, zakaj je dobro, da ga imate … Če se negativne misli pojavijo v glavi, jih samo spustite skozi in še naprej ustvarjate pozitivno energijo, poroča Daily Mail.

4. Pomanjkanje testosterona

Dr. Abrams razlaga, da je eden najpomembnejših fizioloških vplivov na libido razpoložljivost estrogena in testosterona. Slednji je glavni vzrok libida pri ženskah, saj povečuje željo, razburjenje v genitalijah in je zaslužen za dobro vlažnost.

Če je raven testosterona pri ženskah nizka, je manjši libido in prav tako tudi občutek zadovoljstva med spolnim odnosom.

5. Ima zdravstvene probleme

Kakršni koli zrdavstveni problemi lahko vplivajo na libido – težave s ščitnico, kronične bolezni, rak in njegovo zdravljenje, jemanje nekaterih zdravil (kontraceptivi, antidepresivi, peroralni) …

Dr. Rachel Carlton Abrams priporoča, da opravite teste pri zdravniku in ugotovite, ali na libido vpliva zdravstveno stanje (kakšna je raven spolnega hormona, ali greste v menopavzo …).

6. Vpliv stresa

Ženske so prevečkrat pod velikim stresom zaradi preobremenjenosti z obveznostmi, tako da ne najdejo časa za seks oziroma sploh nimajo želje po intimnosti.

Da bi to spremenili, si je treba najti trenutek zase, da se sprostite, ste aktivni – kolesarite, tečete, hodite … Pomembno je tudi, da se dovolj naspite in pravilno jeste. Dobro je tudi, da s partnerjem več razmišljata o intimnih trenutkih, tako se bo tudi pojavila želja.

7. Seks je preveč boleč

Najpogostejši vzrok bolečine v spolnem odnosu je hormonska sprememba. Ženske lahko pridejo v prezgodnjo menopavzo tudi po odstranitvi ovarijskih in/ali materničnih jajčnikov. Razlog je lahko kemoterapija ali sevanje med zdravljenjem raka.

Dr. Rachel Carlton Abrams pravi, da lahko skrb za otroke povzroči hormonsko ravnovesje, podobno menopavzi. Nižja stopnja estrogena povzroča suhost vagine in redčenje njenega tkiva. V takem primeru lahko spolnost brez ustreznega mazanja povzroči bolečine in poškodbe ženskega spolovila.

8. Ni zaupanja v partnerja

Pomanjkanje zaupanja ne more imeti nobenega vpliva na dobro spolno življenje. Zaupanje je ena ključnih sestavin za srečno ljubezensko zvezo in s tem za dober libido, piše 24sata.hr.

Več iz te kategorije