0 Deljenj 1738 Ogledov
iStock

Zakaj mnogi mislijo, da moški ne znajo biti romantični?

4. February, 2018 8:00
1738 Ogledov

Vsi vemo, da romantika pri moških ni med pomembnejšimi vrlinami. Lahko so prijazni, pozorni in zaljubljeni, a za romantiko preprosto nimajo talenta. Morda pa se to ženskam le zdi? Morda moški romantiko doživljajo nekoliko drugače?

Najbrž vam je bilo že večkrat hudo, da vaš dragi ne zna biti niti malo romantičen. Če ga primerjate s slavnimi in ganljivimi romantiki s filmskih platen, imate najbrž doma vse prej kot idealnega romantika. Obdobje ljubezenskih pisem, trubadurjev in golobov pismonoš je že dolgo stvar preteklosti. Danes je znak romantike že to, da vaš dragi objavi vajino skupno fotografijo za svojo profilno sliko. To namreč pomeni, da se ne videva z nobeno drug kot z vami.

Že več stoletij se prepiramo o tem, ali moškim manjka romantike ali pač ženske pričakujejo preveč. Končno se je znanost odločila udariti po mizi, in tako je dr. Gwendolyn Seidman z uporabo znanstvenih metod prišla do neverjetnega odkritja.

Moški so bolj romantični od žensk!

Anketirancem so pokazali različne trditve, kot so »Zame obstaja le ena prava ljubezen«, oni pa so morali odgovoriti, ali se s trditvijo strinjajo. In prelomni trenutek: rezultati so pokazali, da moški v povprečju prekašajo ženske glede vprašanj romantičnosti! Toda zakaj jih kljub temu ocenjujemo, da so anti-talenti romantike?

Ne jokajo ob ljubezenskih filmih
Ste točili solze ob Gerryjevemu pismu v »P. S. Ljubim te«, on pa hladen? Kaj sploh počnete z njim? No, znano je, da moški niso nagnjeni k solzam, ko gre za romantične filme. Vendar za to obstaja upravičen medicinski razlog? Na primer, moški imajo znatno nižjo raven hormona prolaktina, ki spodbuja jok. Hkrati so jih najbrž od malega učili, da je jok za punčke, pa zdaj nekoliko težje spustijo solzo v primerjavi dekleti.

Redko pošiljajo sporočila 
Za kaj gre? Če smo se česa naučili iz filma »Mu pač ni do tebe«, se moški zelo potrudijo, če jim je druga oseba pomembna. Razmislite – če vam je z nekom lepo, bi ga res želeli konstantno obsipati s sporočili in mu petkrat na večer zaželeti sladke sanje? Ne, nočete. Moški zase radi pravijo, da so preprosta bitja in ni nič enostavnejše od tega.

Po drugi strani pa ne morete vedno pričakovati, da bo vedno on prvi poslal sporočilo, kajne?

Ne hodi na romantične večerje 
Izraz romantična večerja pri moškem zelo pogosto pomeni pico, steklenico Laškega in nekaj delov nadaljevanke »Black mirror«. Mogoče ni tip za restavracije in svečana oblačila ter ima rad sproščeno vzdušje. Morda je len in se mu ne da urediti. Ne glede na vse, odločil se je, da bo ta večer preživel z vami in ne bo šel s prijatelji na pivo. Vam je to dovolj, ali si vendarle želite nekoga, ki vam bo na strehi priredil romantično večerjo? Odločitev je vaša.

Ne pridrži vam vrat
To bi lahko vključili v rubriko »Saj ni res, pa je«, ampak je skupina zelo pametnih ljudi z Northeastern University ugotovila, da vam moški pridrži plašč ali, bog ne daj, vztraja, da plača večerjo, le zato, ker vas dojema kot ranljive in ogrožene.

Slišati je noro, vendar so tudi tovrstne raziskave dodaten razlog, da bodo moški sčasoma pozabili na kavalirske geste.

Pozabijo na pomembne datume
Šest ur je minilo, cvetje in parfumi pa še niso prispeli. V nejeveri večkrat preverite, ali se niste kje zmotile … Datum je pravi, vi ste pripravili darilo, njega in darila za vas pa od nikoder. To je ena redkih stvari, za katere ni opravičila. Čeprav podatki kažejo, da so moški med 30. in 60. letom veliko bolj pozabljivi od žensk, živimo dobi pametnih telefonov. Zato izgovori za pozabljanje obletnic in rojstnih dni več ne pijejo vode.

Več iz te kategorije