0 Deljenj 2889 Ogledov

Zakaj bi morali v vašem vrtu redno uporabljati tudi cimet?

5. May, 2018 6:00
2889 Ogledov

Cimet je čudovit dodatek k piškotkom, pecivom in raznim drugim živilom. Najbrž še niste vedeli, da so ga izjemno veseli tudi vrtnarji. Ta vsestranska začimba se lahko uporablja za pomoč pri krepitvi rastlinskih korenin, glivicam preprečuje uničevanje mladih sadik in hkrati pa bo celo vaš dom obvaroval pred različnimi škodljivci. Ko se boste naučili, kako uporabljati cimetov prah za zdravje rastlin, boste dvakrat premislili preden bi za svoj vrt uporabili kemikalije.

Cimet je rastlinam zelo koristen

Cimet ima tako raznovrstne koristne učinke na rastline, da ga boste najbrž želeli uporabljti vsakodnevno. Pri Gardening know how so našteli nekaj najpogostejših načinov uporabe cimeta v vašem vrtu:

1. Cimet proti škodljivcem

Če imate v vašem domu ali rastlinjaku težave z mravljami, bo cimet kar ustrezno sredstvo da jih zatrete. Mravlje se namreč nikakor ne marajo sprehajati po zmletem cimetu, zato se bodo težave s poletnimi mravljicami bistveno zmanjšale.

Uporabite cimet proti tem škodljivcem znotraj in zunaj vaše hiše. Poiščite vstopno pot in na pot potresite cimetov prah. Cimet mravelj ne bo ubil, ampak bo preprečil, da bi vstopile v vaš dom. Če imate težave z mravljicami v otroškem peskovniku, zmešajte vrečko cimeta v peskovnik in mravlje se mu bodo izognile.

2. Cimet za boljše ukoreninjanje

Cimet je izredno koristno sredstvo za spodbujanje rasti korenin, pri tem je enakovreden vrbovi vodi ali hormonskemu prašku. Zadostuje enkratni nanos okrog stebla, ki ga želite posadite in cimet bo spodbudil rast korenin pri skoraj vseh rastlinskih sortah.

Svojim potaknjencem lahko zagotovite super zagon s pomočjo zmletega cimeta. Žlico cimeta stresite na papirnato brisačo in z njim namažite vlažne dele stebla. Postavite stebla v svežo prst. Cimet bo spodbudil steblo k rasti, hkrati pa preprečil razne glivične bolezni.

3. Cimet kot naravni fungicid

Glivične bolezni ali fuzarioze nastanejo zaradi napačne oskrbe mladih sadik. Največkrat je krivo napačno zalivanje ali dodajanje gnojil vodi za zalivanje. Kakršnakoli poškodba sadike namreč povzroči, da so njene korenine bistveno bolj občutljive na glivice. Cimet bo pomagal preprečiti to težavo z ubijanjem glivic. Deluje tudi pri drugih težavah z glivicami, kot so plesni pri starejših rastlinah ali rast gobic z koritih.

Zmešajte nekaj cimenta s toplo vodo in pustite stati čez noč. Tekočino filtrirajte skozi kavni filter in jo dodajte v razpršilko. Poškropite stebla in liste prizadetih rastlin, če imate težave z gobami, pa razpršite mešanico tudi po zemlji.

Več iz te kategorije