0 Deljenj 1676 Ogledov
istock

Začela se je sezona kostanja

1. October, 2017 8:00
1676 Ogledov

Čez nekaj dni po ulicah zadišal pečen kostanj. Jesen nam prinaša plod, ki je zelo zdrav ter poln hranljivih snovi, materialov in vitaminov. Kot vsi ostali orehasti plodovi vsebuje tudi kostanj masti, vendar v veliko manjših količinah. Vsebuje vitamine, ki odlično vplivajo na organizem.

Če se poje primerna količina kostanja na dan (85 gramov) boste dobili vse njegove pozitivne vsebine.

Katere so nutritivne lastnosti kostanja?

Kostanj vsebuje sam gram masti in manj kot 70 kalorij na 30 gramov. Je poln vitamina C, kar ga uvršča med posebne oreškaste plodove.

Poleg tega je kostanj bogat s folatom, kar je značilnost zelene listnate zelenjave. V njem se nahaja vitamin B1, B2 in B6 ter folna kislina. Ta vrsta hrane je odlična za nosečnice, saj preprečuje nastanek anomalij pri plodu.

S kostanjem boste v telo vnesli tudi pomembna vlakna, magnezij, baker, kalcij, cink in kalij.

Kostanj kot zdravilo

Lahko ga jeste skuhanega, pečenega, kot pire ali pripravljen v čaju. V kakršnikoli obliki boste začutili njegov poseben okus in dobili vse potrebne vrednosti. Čaj iz kostanja pa pomaga tudi pri simptomih astme in bronhitisa.

Divji kostanj

Pomembno je, da ločite divji od pravega kostanja, saj divji ni primeren za hrano. Kljub temu pa je kot zdravilo koristen pri problemih z razširjenimi venami, pri hemoroidih, bolečinah pri menstruaciji ali pri povečani prostati.

Več iz te kategorije