0 Deljenj 2638 Ogledov
iStock

Vsi zdravilni učinki zelja

26. April, 2018 16:30
2638 Ogledov

Zelje je že dolgo znano kot užitna rastlina. Včasih je sicer vejalo, da nima nekih posebnih zdravstvenih učinkov. Resnica je, da sveže zelje vsebuje ogromno hranljivih snovi, medtem ko se pri kuhanju polovica teh izgubi. To slabo mnenje o zelju izhaja iz dejstva, da so ga že stoletja prej raje kuhali in pražili, kot jedli svežega v solati.

Še danes velja, da je zelje pomemben vir mineralnih soli, vitamina A, B, C in K, celuloze, fosforja, kalcija, magnezija, cinka … Zato se priporoča, da se v svežem ali kislem stanju kot solata jé kadar koli v letu, še posebno pozimi, zato je tudi dobil ime »kralj zimske zelenjave«.

Torej – zelje ima v hrani neprecenljivo vrednost!

Nekaj dejstev o zelju in njegovih prednostih

Kuhano zelje, brez maščobe, je priporočljivo za ljudi, ki trpijo zaradi ciroze vnetja jeter in ledvic.

Zelje, narejeno z mnogo maščob, je dobro za obolele na jetrih.

Ker je zelje bogato z žveplom, je voda, v katerije kuhano zelje, zelo dobra za lepo in negovano kožo.

Zeljni sok je odlično naravno zdravilo za zdravljenje bolezni sluznice prebavnega sistema – predvsem želodca.

Sladko in kislo zelje, posebno voda iz kislega zelja, je odlično naravno zdravilo proti zaprtju.

Sok iz svežega zelja ščiti možgane od slabega delovanja radikalov in skupne škode, ki jo povzroča staranje.

Če nekaj listov svežega zelja skuhate v skodelici mleka, dobite koristen napitek v borbi proti bronhitisu.

Na zdravilen učinek zelja pa se je dobro spomniti pri opeklinah in ranah, piše stil.kurir.rs. Listi zelja se položijo na poškodovan predel, da izginejo tegobe in se prepreči nastajanje infekcij in gnojenja.

Več iz te kategorije