0 Deljenj 2916 Ogledov
iStock, Youtube

VIDEO: Pet metrov pod morjem: Evropa bo dobila prvo podvodno restavracijo

1. November, 2017 12:15
2916 Ogledov

Kmalu bo Evropa dobila svojo prvo podvodno restavracijo. Zgradili jo bodo na jugovzhodni obali Norveške, v Bålyu, so oznanili z norveškega arhitekturnega urada Snøhetta. Znani so že po projekciji Norveške nacionalne opere in baleta v Oslu ter knjižnice Alexandria v Egiptu.

V restavracijo bodo lahko sprejeli 100 gostov, ta se bo nahajala na sami obali. Betonska konstrukcija bo z enim delom gledala iz vode, drugi del pa bo potopljen v vodo. Skozi enajstmetrsko stekleno steno bo ljudem na voljo pogled na podvodni svet.

Imenovali ga bodo preprosto »Under« (spodaj), saj bo segal pet metrov globoko, kjer bodo zidovi debeli kar en meter.

Z gradnjo bodo začeli leta 2018, končali pa naj bi jo na začetku leta 2019. Imela bo tri nadstropja, ki vključujejo tudi vhod. V najnižjem nadstropju se bo nahajal prostor za obedovanje.

Glavni arhitekt projekta, Rune Grasdal, je povedal: »Ena izmed prednosti te stvaritve je, da lepo povezuje naravo in zemljo ter tudi to, kako se iz varnega kopnega spustite po ozki cevi na morsko dno. S tem doživite nekaj povsem posebnega, česar ne doživite vsak dan.«

Arhitekti so se zavzeli tudi za ohranjanje okolja, zato so zidovi restavracije iz betona, ki je primerna podlaga za školjke in mehkužce. V času, ko restavracija ne bo delovala, jo bodo koristili za oceanografski center, ki načrtuje raziskovanje podmorskega sveta skozi različna obdobja.

Več iz te kategorije