0 Deljenj 273 Ogledov
iStock

Veste, kaj je vaš otrok podedoval po očetu?

9. februar, 2018 17:00
273 Ogledov

Otroci so mali čudež, ki predstavljajo majhno obliko svojih staršev. Znanstveniki trdijo, da inteligenco prenašajo matere. Kljub temu da gre za popolno naključje, katere lastnosti dobi otrok po materi in katere po očetu, pa so štiri karakteristike, ki jih podedujejo neposredno in samo od očeta.

Spol

V trenutku, ko spermij oplodi jajčece, se določi otrokov spol. Za ta izbor je odločilen samo spermij, saj ima jajčna celica dva X-hormona, medtem ko ima moška spolna celica X- in Y-hormon. “Polovica” otroka je torej odvisna od tega, ali bo jajčno celico oplodil X- ali Y- hormon.

Refleks kihanja zaradi svetlobe

Če morate vsakič, ko pogledate v sonce, kihniti, ste to nasledili po očetu. »Apčih« sindrom je fenomen, pri katerem ljudje začno kihati takoj, ko so izpostavljeni nenadni, močni svetlobi.

Prstni odtisi

Čeprav so prstni odtisi nekaj unikatnega in edinstvenega, nihče namreč nima istih, so otroški odtisi bolj podobni očetovim.

Barvna svetloba ali daltonizem

Gre za nezmožnost zaznavanja razlik med nekaterimi ali vsemi barvami, ki jih zaznava večina. Največkrat je barvna svetloba pogojena gensko (dedno). Večinoma imajo ta sindrom moški, ki ga nato prenašajo na svoje potomstvo.

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: Živalska farma v vladni stranki: šef, magister prašičjerje, mu je rekel: prašiček
Škandal
563 Ogledov
Škandal
563 Ogledov

VIDEO: Živalska farma v vladni stranki: šef, magister prašičjerje, mu je rekel: prašiček

User One - 23. januar, 2019 21:09

Na omrežjih je vzniknila vrsta zabavnih komentarjev, v katerih pisci opozarjajo na lapsus predsednika parlamenta Dejana Židana, ki je v vlogi predsednika vladne stranke SD na vrhuncu…

Zasegli za četrt milijona evrov konoplje
Črno
9 Ogledov
Črno
9 Ogledov

Zasegli za četrt milijona evrov konoplje

bogdan sajovic - 23. januar, 2019 15:10

Policisti so v nedeljo na mejnem prehodu Gruškovje pri 31-letnem državljanu Črne gore, ki je vozil avtobus kosovske registracije, odkrili skoraj 25 kilogramov prepovedane konoplje, ki bi…

V gostilniškem prepiru je zabodel vrstnika
Črno
11 Ogledov
Črno
11 Ogledov

V gostilniškem prepiru je zabodel vrstnika

bogdan sajovic - 23. januar, 2019 15:05

Policisti so v nedeljo ponoči v gostinskem lokalu v Ribnici obravnavali poskus uboja. Kriminalisti so ugotovili, da sta se v gostinskem lokalu sprla in stepla dva gosta,…

Več iz te kategorije