0 Deljenj 94 Ogledov
iStock

Veste, kaj je vaš otrok podedoval po očetu?

9. februar, 2018 17:00
94 Ogledov

Otroci so mali čudež, ki predstavljajo majhno obliko svojih staršev. Znanstveniki trdijo, da inteligenco prenašajo matere. Kljub temu da gre za popolno naključje, katere lastnosti dobi otrok po materi in katere po očetu, pa so štiri karakteristike, ki jih podedujejo neposredno in samo od očeta.

Spol

V trenutku, ko spermij oplodi jajčece, se določi otrokov spol. Za ta izbor je odločilen samo spermij, saj ima jajčna celica dva X-hormona, medtem ko ima moška spolna celica X- in Y-hormon. “Polovica” otroka je torej odvisna od tega, ali bo jajčno celico oplodil X- ali Y- hormon.

Refleks kihanja zaradi svetlobe

Če morate vsakič, ko pogledate v sonce, kihniti, ste to nasledili po očetu. »Apčih« sindrom je fenomen, pri katerem ljudje začno kihati takoj, ko so izpostavljeni nenadni, močni svetlobi.

Prstni odtisi

Čeprav so prstni odtisi nekaj unikatnega in edinstvenega, nihče namreč nima istih, so otroški odtisi bolj podobni očetovim.

Barvna svetloba ali daltonizem

Gre za nezmožnost zaznavanja razlik med nekaterimi ali vsemi barvami, ki jih zaznava večina. Največkrat je barvna svetloba pogojena gensko (dedno). Večinoma imajo ta sindrom moški, ki ga nato prenašajo na svoje potomstvo.

Mogoče vas bo zanimalo

Z zdravimi navadami zmanjšajte tveganje za srčno kap
Lifestyle
3 Ogledov
Lifestyle
3 Ogledov

Z zdravimi navadami zmanjšajte tveganje za srčno kap

T.U.L. - 21. maj, 2018 16:30

Za boleznimi srca vsako leto umre skoraj sedemnajst milijonov ljudi. Ampak se lahko osemdeset odstotkov teh bolezni prepreči s spreminjanjem življenjskega sloga. Ključni vzroki so pomanjkanje gibanja,…

Migranti: čez vikend 100 novih, eden se je utopil
Črno
4 Ogledov
Črno
4 Ogledov

Migranti: čez vikend 100 novih, eden se je utopil

Andrej Andrej - 21. maj, 2018 15:46

Slovenska obmejna policija je imela med vikendom polne roke dela z migranti. Prijeli so 88 migrantov, ki so nelegalno vstopili v državo. Eden od migrantov se je…

Zdaj lahko poskusi vsak: Politična igra, ki je preplavila Slovenijo
Viralno
6 Ogledov
Viralno
6 Ogledov

Zdaj lahko poskusi vsak: Politična igra, ki je preplavila Slovenijo

User One - 21. maj, 2018 15:11

Dva tedna pred parlamentarnimi volitvami je splet preplavila računalniška animacija, v kateri se lahko igralci pomerijo v vlogi političnih playerjev. Pomerite se lahko v določanju višine pokojnin,…

Več iz te kategorije