0 Deljenj 1237 Ogledov
iStock

Uporabljate tudi vi to PIN številko za vašo bančno kartico?

22. December, 2017 19:30
1237 Ogledov

Odkar so banke uvedle možnost sprememb PIN številk na posameznih bankomatih, se vedno več uporabnikov kartic odloča za kombinacijo številk, ki si jih bodo lažje zapomnili. Logično je, da bodo številke, ki si jih preprosto zapomnite, tudi drugi lažje uganili. Dokler imate kartico pri sebi, ste sicer še varni, če jo pa izgubite, lahko kmalu nastopijo težave.

Prav zato je treba s plačilnimi karticami ravnati izjemno skrbno. Še vedno se zgodi, da si ljudje svojo PIN številko zapišejo kar na kartico ali na list papirja, ki ga vedno nosijo s seboj v denarnici. Če v tem primeru denarnico izgubite, je to enako, kot bi nepridipravom preprosto odstopili ključe od stanovanja. Spet drugi so glede tega bolj previdni in se zavedajo tveganj in številke skrbno skrivajo. Brez pomoči z zapisom, si bo treba številke torej zapomniti in pri tem si je nekatere številke očitno lažje zapomniti od drugih.

Že več desetletij obstajajo različne baze za shranjevanje različnih gesel in zelo pogosto se zgodi tudi to, da v tako bazo nekdo vlomi. Nick Berry, podatkovni znanstvenik pri Facebooku, je tako raziskal eno od baz s podatki o identifikacijskih oziroma varnostnih geslih s štirimi številkami.

Katero geslo je najbolj pogosto?

V skoraj 11 % raziskanih primerov je odkril geslo 1234, sledita mu gesli 1111 in 0000. Če pogosto najdete kartice, boste torej približno v enem primeru od petih z uporabo teh treh zaporedij številk našli pravo geslo in imeli dostop do računa. Zelo pogosta so gesla tudi z ostalimi enakimi števili, torej 7777 ali 9999. Pogosta so tudi števila, ki na tipkovnici naredijo vzorec, recimo 2580, ki je pravzaprav ravna črta po sredini od zgoraj navzdol.

Najmanj uporabljene PIN številke so 8068, 8093 in 9629. Seveda se je od objav te raziskave naprej najbrž veliko ljudi odločilo zanje, zato morda več niso na dnu lestvice. Hkrati niti najmanj priljubljene oziroma pogoste številke niso najbolj varne. Tudi nepridipravi namreč berejo in so po objavi raziskave najbrž hitro spremenili strategijo ugibanja, ter jih vključili v svoje algoritme.

Nasveti za varnost

Pri PIN številki se je torej najbolj pomembno vsaj malo potruditi in si izbrati številko, ki vas nikakor ne definira. Torej brez letnic vašega rojstva ali rojstva vaših otrok… Ob dvigu gotovine na bankomatu ali plačevanju na prodajnem mestu pred vpisom številke PIN, tipkovnico dosledno zakrivajte z dlanjo in poskrbite, da vaše PIN številke ne pozna nihče, razen vas.

Nekatere banke ponujajo dodatne zaščite, kot so recimo varnostna SMS sporočila – ob vsaki bremenitvi vašega kartičnega računa prejmete obvestilo na vaš telefon. Čeprav se zdi ta funkcionalnost ljudem včasih odveč, se v primeru zlorab izkaže za izjemno koristno, saj lahko ob vsakem sumu na zlorabo vaše kartice nemudoma reagirate in omejite škodo.

Več iz te kategorije