0 Deljenj 2122 Ogledov
SpaceX

Teslin roadster se bo iz vesolja najverjetneje vrnil na Zemljo

18. February, 2018 9:15
2122 Ogledov

Znanstveniki so izračunali, da Teslin roadster, ki ga lutka Spacemen vodi po neskončnih prostranstvih vesolja, tam ne bo ostal za vedno. Marsa ne bo dosegel; nekega dne, v ne preveč bližnji prihodnosti, bo najverjetneje padel na zemljo.

Avto so v okviru programa SpaceX v vesolje poslali predvsem zaradi testiranja nosilnosti rakete Falcon Heavy, vse skupaj pa so izkoristili za prvovrstno promocijsko akcijo proizvajalca avtomobilov Tesla. Napovedali so, da ga bodo poslali proti Marsu, opremili z vesoljsko lutko, pesmijo Davida Bowieja »Space oddity« in nekaj humornimi podrobnostmi, kot so citati iz knjige »Štoparski vodnik po galaksiji« in jasno zapisano oznako, da so avto izdelali ljudje na Zemlji. Trenutno je avtomobil na ležerni poti okoli sonca, od Zemlje je oddaljen več kot 3 milijone kilometrov in potuje s hitrostjo 3 km/s.

No, v National Geographicu so objavili ugotovitve znanstvenikov iz Toronta, ki pravijo, da so možnosti pristanka na Marsu praktično nične. Hanno Rhein z Univerze v Torontu pa pravi, da bo vozilo najverjetneje čez nekaj desetin milijonov let spet trčilo z Zemljo. Rein je s kolegi naredil simulacije poti vozila, ki je medtem že uradno klasificirano kot vesoljsko telo.

Gibanje je težko napovedati

Ocena nakazuje, da se bo vozilo velikokrat dovolj približalo Zemlji in Marsu, da se bo vmes spreminjala smer gibanja. Napovedi so v resnici zelo težke, vendar so z dovolj simulacijami prišli do najverjetnejšega scenarija. V vesolju naj bi, glede na njihove izračune, ostalo le nekaj deset milijonov let.

Naslednjič se bo vozilo Zemlji približalo leta 2091, ko ga bo moč videti tudi s teleskopom. Takih srečanj bo sicer še veliko, pozneje se bo vozilo približalo še Veneri in Marsu. Vsako tako bližnje srečanje pa bo spremenilo smer vozila.

Medtem ko ni skoraj nobenih možnosti za trčenje z Marsom, obstaja šestodstotna verjetnost, da se bo vozilo v milijonu let zaletelo v Zemljo. V treh milijonih let se bodo obeti povečali na 11 odstotkov, Rhein pa pojasnjuje, da verjetnost trka sčasoma narašča.

Sonce ali Zemlja?

S to oceno se strinja tudi Rene Malhotra z Univerze v Arizoni, ki je pojasnil, da se avtomobil zdaj obnaša kot vsak naravni predmet približno enake velikosti. V zemeljsko atmosfero tovrstni predmeti zaidejo večkrat letno, trki pa so precej nepomembni, pravi Malhotra. Ob stiku z atmosfero predmeti namreč največkrat zgorijo. V nasprotju z Rheinom pa Malhotra verjame, da bo najverjetnejši konec avtomobila trk s Soncem, in to že čez nekaj milijonov let.

Več iz te kategorije