0 Deljenj 12625 Ogledov

SVETOVALNICA: Buraknorija

15. June, 2018 13:00
12625 Ogledov

Pisal nam je bralec, ki se ga je prav tako kot številnih drugih močno dotaknila evforija v zvezi z igralcem v turških limonadah – a ne tako pozitivno. Zapisal je tole: »Edvard, pred dnevi sem se znašel v enem od velikih nakupovalnih centrov, no ja, pravzaprav sem se tam kar naenkrat znašel v nepregledni množici deklet, ki so nekoga čakale. Hitro sem izvedel, da se med nami nekje daleč spredaj na odru nahaja zvezdnik iz ene od turških nadaljevank. Ko sem opazoval dekleta okoli sebe, sem ugotovil, da to večinoma sploh niso ‘zmedene’ najstnice, kot bi človek mogoče pričakoval. Tam so bile ženske praktično vseh starosti, izjemno veliko je bilo tudi žensk srednjih let, ki so prišle tja zaradi zvezdnika (!) in ne kot spremljevalke svojih hčerk. Saj razumem najstnice … Ampak da urejene, pametne, lepe ženske srednjih let čakajo uro ali več zato, da vidijo igralca neke ‘žajfaste’ nadaljevanke v živo? Zakaj?«

Našemu bralcu odgovarja strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj Edvard Kadič: »Hehehe, saj mu kar malo zavidava, kajne? No ja, šalo na stran. Menim, da obstajajo vsaj trije razlogi, o katerih je v zvezi s tem vredno razmisliti.

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj

 

Prvi razlog je verjetno vpliv moči družbene potrditve. Položaj v družbi za vse nas igra precej pomembno vlogo v življenju. Trdim, da nikomur med nami ni povsem vseeno, kaj si drugi mislijo o nas. Iz tega lahko sklepamo, da je pozitivno mnenje drugih o nas seveda bolj zaželeno kot pa zavračanje. V današnjem svetu družabnih omrežij je eden od vidikov potrditve naše ‘vrednosti’ v družbi tudi t. i. všečkanje in (pozitivno) komentiranje pod fotografijami. Torej – eden od motivov čakanja na zvezdnika je tako verjetno tudi ideja iti k njemu na oder in se z njim fotografirati, nato pa to fotografijo objaviti na Facebooku in se potem sončiti v pozornosti svojih prijateljev in znancev. Slovenija ni ravno center svetovnega glamurja, zato nam takšna fotografija že vnaprej zagotavlja velik odmev.

Naslednji razlog je dejstvo, da zvezdniki skozi svoj lik pogosto marsikaj tvegajo na načine, kot mi verjetno ne bi nikoli. Ob tem pa mi, kot gledalci, ves čas spremljamo tudi ozadje takšnega tveganja (povezane osebe, okolje …). Če zdaj to povežemo z žensko srednjih let, ki ima za sabo praviloma že kar nekaj izkušenj v življenju, med njimi seveda tudi padcev in težkih trenutkov, ji takšen širši vpogled v tveganja, ki jih sama verjetno ni več pripravljena sprejemati, pomeni na nek način ne samo podoživljanje možnosti, pa tudi k celo nekakšno odrešitev od svojih pomislekov in zagat, s katerimi se sama srečuje. Če dodamo še možnost spoznati takšnega zvezdnika tudi v živo in si potrditi, da gre za (normalno) osebo, ki se, tako kot mi, srečuje tudi s povsem običajnimi življenjskimi izzivi, to vodi v sklep, da z nami res ni nič narobe.

Kot tretji, vendar ne nujno tudi zadnji razlog, pa velja omeniti tudi fizično lepoto zvezdnika. Ta po starosti in sami vlogi v nadaljevanki nagovarja nekoliko starejša dekleta in ne najstnic. Na račun lepote je pogosto mogoče slišati krilatico, da je lepota v očeh opazovalca. Mogoče je res, vendar ne v celoti. Na področju neverbalne komunikacije v tej zvezi obstajajo splošne značilnosti, ki so povezane z geometrijo, simetrijo, barvami, kulturnim okoljem itd., in ki nam na tihem narekujejo odločitev, da je nekaj lepše od drugega. Omenjeni zvezdnik je zagotovo primer lepega moškega in vsi mi se, praviloma, veliko raje družimo z lepimi ljudmi.

Več iz te kategorije