0 Deljenj 2934 Ogledov

Štiri vrste ljubezni za uspešen zakon

26. September, 2017 22:00
2934 Ogledov

Zakon in družina je kompleksna zadeva, ki se še bolj zakomplicira, ko nastopijo otroci. Da bi bil uspešen zakon, je potrebno ljubiti strastno, kot prijatelj, brezpogojno in pragmatično.

Stari Grki so razlikovali šest vrst ljubezni: Philia, Eros, Pragma, Ludus, Agape in Philautia. Za uspešen in srečen zakon je potrebno delati na štirih izmed njih.

1. Philia

Gre za vrsto ljubezni, ki definira pravo prijateljstvo. Partnerji si nudijo medsebojno podporo, so si enaki in delujejo kot tim. Takšna vrsta ljubezni je zelo pomembna v zakonu. Zakonci v takšnih zvezah čutijo veliko naklonjenost in pripadnost drug drugemu.

C. S. Lewis v svoji knjigi Štiri ljubezni opozarja, da je ta vrsta ljubezni najmanj naravna, saj ljudje v naravi ne rabijo prijatelje, da bi preživeli. Takšna ljubezen je primer človeške evolucije in razvoja.

2. Eros

Ta vrsta ljubezni je sestavljena iz strasti in intimnosti ter jo najdemo v ljubezenskih zvezah. Kadar govorimo o ljubezni, mislimo na to vrsto. O njej se tudi največ govori, piše in poje. Veliko jih misli, da hrepenenje sodi pod eros, vendar je to zmotno. To je samo želja ali potreba po nečem ali nekom.

Eros je zelo pomemben pri zakonskih partnerjih, ki so se s časoma začeli medsebojno zanemarjati. Kljub temu da pari ne morejo vrniti nazaj tiste strasti, ki je bila na začetku, pa lahko z majhnim plamenom obudijo svojo zvezo. Lahko zanetita tudi ponovno strast med njima.

3. Pragma

To je način ljubezni, ki jo lahko človek najde v svoji družini. Osnove ima na čustvih in pristnosti, kot brezpogojna ljubezen.

Ko se človek poroči ali se odloči za svojo družino, se pojavi nova, še močnejša veza med partnerjema. Ta bazira na odgovornosti, podpori in medsebojni ljubezen, ki se bo prelila na bodoče člane družine.

Pragma temelji na tem, da zakonca gledata na stvari in svoje člane družine skozi vloge, ki so jih dobili. Se pravi, vaš mož je tudi oče in vi ste žena ter mati, skupaj morata biti najboljša starša za svoje otroke.

4. Agape

Ta vrsta ljubezni je verjetno najbolj pomembna za vsak zakon. Gre za nesebično, brezpogojno ljubezen. Ključnega pomena je, da se imata zakonca rada ne glede na to, kaj se jima dogaja v življenju. Brezpogojna ljubezen pomeni, da je veza tako močna, da se ljubita kljub vsem pomanjkanjem.

Če so partnerji nesebični v svoji komunikaciji in nudijo svojim partnerjem tisto kar potrebujejo, takrat bodo osrečili sebe in partnerja.

Več iz te kategorije