0 Deljenj 1565 Ogledov

Ste navdušeni nad sextingom? Morda vam škodi

3. February, 2018 22:00
1565 Ogledov

Si s svojim partnerjem rada izmenjujeta seksi sporočila? Stroka pravi, da to morda ni najbolj pametno. Pustimo ob strani možnosti različnih zlorab, ki jih tako pogosto srečamo pri zvezdnikih, žgečkljive fotografije katerih se prodajajo za med – gre namreč za vaš libido in kakovost odnosa.

Če si začnete s partnerjem izmenjevati seksi sporočila (imenovana tudi “sexting”) z opisom svoje spolne fantazije, morda še podkrepljene z žgečkljivo fotografijo, se vam morda zdi, da se vajina veza razvija v pravo smer. Nič lepšega ni, kot se sprostiti pred človekom, o katerem fantazirate, in tako skrbeti za seksualno napetost ter pričakovanja, tudi ko nista skupaj.

Zadovoljni v spolnosti, nesrečni povsod drugje

Raziskave kažejo, da ima redno pošiljanje takih sporočil nasproten učinek. Raziskovalci z Univerze v Alberti, ki so proučevali učinke pošiljanja opolzkih sporočil pri 615 ljudeh, so dospeli do presenetljivih ugotovitev glede učinkov po pošiljanju seksi podob med partnerji.

S sporočilom “Kaj imaš na sebi?” lahko rahlo začinite romantično razmerje. Ljudje, ki to počnejo pogosteje, so v odnosu bolj spolno zadovoljni v primerjavi s tistimi, ki takih sporočil ne pošiljajo. Kljub temu pa so taki posamezniki pogosto bistveno manj zadovoljni z vsemi drugimi stvarmi, ki sicer tvorijo zdravo razmerje, so zapisali pri časniku The Independent.

»Tisti, ki pogosto pošiljajo seksi sporočila, lahko zanemarjajo druge vidike odnosa,« je povedal Adam Galovan, glavni raziskovalec. Poleg splošnega nezadovoljstva z razmerjem so ljudje, ki pogosteje sextajo, opazili tudi to, da se jim v razmerje zelo pogosto vpleta tehnologija. To pomeni, da večino časa s svojim partnerjem preživijo na telefonu.

Namesto telefona v posteljo

Odvisnost od tehnologije je lahko del te težave. Namesto da bi se trudila vzpostaviti pristen stik in komunikacijo z ljubljeno osebo, se partnerja preprosto zanašata na svoje telefone in na pošiljanje seksi sporočil kot glavno sredstvo komunikacije v zvezi.

Galovan meni, da je problem predvsem, da se ljudje lažje znajdejo s tehnologijo, kot pa da bi vlagali v odnos. »Ti ljudje sicer želijo doseči končen cilj, kakovostno zvezo, vendar bi to radi dosegli brez trdega dela, pogovora, poslušanja in preživljanja kakovostnega časa skupaj.« Verjame, da je temu pojavu botrovala kultura takojšnjega zadovoljstva, pri čemer je najbolj pomembno to, da v hipu dobimo vse, kar si zaželimo.

Zato svetuje: »Telefone moramo odložiti in skupaj preživeti več kakovostnega časa na staromoden način. Zvezo je treba negovati in ne le s pomočjo sextinga preskočiti nujnih korakov do kakovostne zveze.« Zato naslednjič namesto telefona raje skočite v spalnico.

Več iz te kategorije