0 Deljenj 47 Ogledov
iStock

Stare kuharske resnice, ki sploh ne držijo

10. marec, 2018 7:31
47 Ogledov

V nasprotju s številnimi urbanimi legendami so kuharski miti pogosto precej prepričljivi in zdi se, da tudi logični. V nekatere od njih ljudje tako močno verjamejo, da jih boste našli celo zapisane v knjigah in predstavljene v kuharskih oddajah.

Trdo kuhana jajca boste lažje olupili, če boste vodi za kuhanje dodali kis
Najbrž ste že srečali veliko nasvetov, kako skuhati jajce s posebnimi triki, da ga boste nato lažje olupili. Ste že dodajali kis v vodo ali celo naredili majhno luknjico v lupino?
Resnica: vse je odvisno od temperature vode. Če boste dali jajca (ogreta na sobno temperaturo) v vrelo vodo, bodo okusnejša in jih bo lažje lupiti.

Alkohol med kuhanjem izhlapi
Vsi vemo, da bo alkohol, ki ga med kuhanjem dodate hrani, izhlapel in pustil le dober okus. Ampak ali je to res?
Resnica: toplota zmanjšuje jakost alkohola (zato se ne boste opijanili z babičinimi rumovimi kroglicami), vendar alkohol med kuhanjem ne izgine v celoti. Če želite, da bi se to zgodilo, bi ga bilo treba ogrevati zelo dolgo, v večini jedi tudi po tri ure.

Slana voda bo hitreje zavrela
Skoraj zagotovo se spomnite, ko vas je mama učila kuhati in vam pri tem vtepla v glavo: »Ne pozabi dodati soli v vodo, sicer bo trajalo celo večnost, da bo zavrela!« (Morda ste slišali tudi to, da voda nikoli ne zavre, če jo gledate.)
Resnica: dodajanje soli dviguje vrelišče vode, zato bo voda bolj vroča, vendar zato ne bo hitreje zavrela. Vodo solite, če želite začiniti jedi (denimo krompir in testenine, sicer je sol vsekakor bolje dodajati v zadnjih desetih minutah kuhanja).

Testenine je treba splakniti s hladno vodo
Nekatere stvari potrebujejo hladen šok, da ustavimo proces kuhanja (denimo pri jajcih ali blanširani zelenjavi). Bomo preprečili, da bodo testenine razkuhane, če jih zalijemo z mrzlo vodo? Resnica: testenine niso tako vroče, ko prenehate s kuhanjem, zato jih ni treba ohlajati, preden jih premešate z vročo omako. Pravzaprav jim bi voda škodila, saj s testenin odstrani škrob, ki omogoča omaki, da se oprime testenin. Hladite jih le takrat, če želite narediti hladno solato.

Kuhanje zelenjave uniči hranilne snovi
Številni menijo, da je uživanje surove zelenjave najboljši način za pridobivanje hranilnih snovi. Takole razmišljajo: če zelenjavo izpostavite toploti, se bodo vitamini in minerali razgradili in zato bo zelenjava manj zdrava.
Resnica: večini vitaminov toplota ne škodi preveč, pravzaprav bo nekatera zelenjava s kuhanjem postala celo bolje prebavljiva. Nekateri vitamini so topni v vodi (denimo B in C); z vrenjem jih boste nekaj res odstranili, večina pa jih bo ostala.

Svinjska mast ni zdrava
Nekaterim se svinja mast tako upira, da so prepričani, da jih bo zadel infarkt že če govorijo o njej.
Resnica: svinjska mast ima manj nasičenih maščob in holesterola v primerjavi z maslom, v nasprotju z rafiniranimi rastlinskimi olji pa nima transmaščob. Z njo boste naredili najboljše pite ali tortilje.

Preden ga daste v pečico, morate meso popeči, da zakrkne
Sliši se dokaj logično. Skorjica bo preprečila uhajanje tekočin iz mesa, zato bo takšno meso bolj sočno
Resnica: znanost je dokazala, da boste zaradi predpečenja dejansko izgubili veliko več vlage, kot če tega ne bi naredili. Meso, ki ste ga počasi pekli v pečici bo najbolj okusno, če dobi skorjo potem, ko je že pečeno.

Mogoče vas bo zanimalo

David in Mojca o seksu med menstruacijo (samo za 18+)
David & Mojca
5 Ogledov
David & Mojca
5 Ogledov

David in Mojca o seksu med menstruacijo (samo za 18+)

Andrej Andrej - 21. marec, 2018 22:00

[caption id="attachment_12155" align="alignnone" width="3863"] David, 31[/caption] Menstruacija TOKRAT NISEM POTREBOVAL VELIKO ČASA, DA BI PO TUJIH SPLETNIH STRANEH PREGLEDAL NAJNOVEJŠE (SEKS) RAZISKAVE. IDEJO SEM PREJEL KAR NA…

Triki, kako hitro zaspati
Lifestyle
6 Ogledov
Lifestyle
6 Ogledov

Triki, kako hitro zaspati

T.U.L. - 21. marec, 2018 20:15

Mnogo ljudi ima težave s tem, kako zaspati. Težko se sprostijo, nikakor ne morejo odklopiti misli ter se potopiti v svet sanj. Obstaja par odličnih načinov, da…

ZA GORANOVO (30) SMRT KRIVIJO SLOVENIJO Prišel je dan usode, ko si kljub borbi zapustil ta svet
Novice
7 Ogledov
Novice
7 Ogledov

ZA GORANOVO (30) SMRT KRIVIJO SLOVENIJO Prišel je dan usode, ko si kljub borbi zapustil ta svet

skandal1 - 21. marec, 2018 17:39

Poročali smo, da nas je v 31. letu starosti zapustil Goran Knežević, bivši vrhunski športnik, ki je izgubil dolgoletno bitko z rakom.  Goran je 10 let nazaj…

Več iz te kategorije

David in Mojca (samo za 18+)
David & Mojca
10 Ogledov
10 Ogledov

David in Mojca (samo za 18+)

Andrej Andrej - 21. marec, 2018 15:30
Ali je bolje spati z ali brez nogavic?
Lifestyle
8 Ogledov
8 Ogledov

Ali je bolje spati z ali brez nogavic?

T.U.L. - 21. marec, 2018 15:04
Viole medijem: J**bite se!
Viralno
10 Ogledov
10 Ogledov

Viole medijem: J**bite se!

Andrej Andrej - 21. marec, 2018 14:14