0 Deljenj 203 Ogledov
iStock

Stare kuharske resnice, ki sploh ne držijo

10. marec, 2018 7:31
203 Ogledov

V nasprotju s številnimi urbanimi legendami so kuharski miti pogosto precej prepričljivi in zdi se, da tudi logični. V nekatere od njih ljudje tako močno verjamejo, da jih boste našli celo zapisane v knjigah in predstavljene v kuharskih oddajah.

Trdo kuhana jajca boste lažje olupili, če boste vodi za kuhanje dodali kis
Najbrž ste že srečali veliko nasvetov, kako skuhati jajce s posebnimi triki, da ga boste nato lažje olupili. Ste že dodajali kis v vodo ali celo naredili majhno luknjico v lupino?
Resnica: vse je odvisno od temperature vode. Če boste dali jajca (ogreta na sobno temperaturo) v vrelo vodo, bodo okusnejša in jih bo lažje lupiti.

Alkohol med kuhanjem izhlapi
Vsi vemo, da bo alkohol, ki ga med kuhanjem dodate hrani, izhlapel in pustil le dober okus. Ampak ali je to res?
Resnica: toplota zmanjšuje jakost alkohola (zato se ne boste opijanili z babičinimi rumovimi kroglicami), vendar alkohol med kuhanjem ne izgine v celoti. Če želite, da bi se to zgodilo, bi ga bilo treba ogrevati zelo dolgo, v večini jedi tudi po tri ure.

Slana voda bo hitreje zavrela
Skoraj zagotovo se spomnite, ko vas je mama učila kuhati in vam pri tem vtepla v glavo: »Ne pozabi dodati soli v vodo, sicer bo trajalo celo večnost, da bo zavrela!« (Morda ste slišali tudi to, da voda nikoli ne zavre, če jo gledate.)
Resnica: dodajanje soli dviguje vrelišče vode, zato bo voda bolj vroča, vendar zato ne bo hitreje zavrela. Vodo solite, če želite začiniti jedi (denimo krompir in testenine, sicer je sol vsekakor bolje dodajati v zadnjih desetih minutah kuhanja).

Testenine je treba splakniti s hladno vodo
Nekatere stvari potrebujejo hladen šok, da ustavimo proces kuhanja (denimo pri jajcih ali blanširani zelenjavi). Bomo preprečili, da bodo testenine razkuhane, če jih zalijemo z mrzlo vodo? Resnica: testenine niso tako vroče, ko prenehate s kuhanjem, zato jih ni treba ohlajati, preden jih premešate z vročo omako. Pravzaprav jim bi voda škodila, saj s testenin odstrani škrob, ki omogoča omaki, da se oprime testenin. Hladite jih le takrat, če želite narediti hladno solato.

Kuhanje zelenjave uniči hranilne snovi
Številni menijo, da je uživanje surove zelenjave najboljši način za pridobivanje hranilnih snovi. Takole razmišljajo: če zelenjavo izpostavite toploti, se bodo vitamini in minerali razgradili in zato bo zelenjava manj zdrava.
Resnica: večini vitaminov toplota ne škodi preveč, pravzaprav bo nekatera zelenjava s kuhanjem postala celo bolje prebavljiva. Nekateri vitamini so topni v vodi (denimo B in C); z vrenjem jih boste nekaj res odstranili, večina pa jih bo ostala.

Svinjska mast ni zdrava
Nekaterim se svinja mast tako upira, da so prepričani, da jih bo zadel infarkt že če govorijo o njej.
Resnica: svinjska mast ima manj nasičenih maščob in holesterola v primerjavi z maslom, v nasprotju z rafiniranimi rastlinskimi olji pa nima transmaščob. Z njo boste naredili najboljše pite ali tortilje.

Preden ga daste v pečico, morate meso popeči, da zakrkne
Sliši se dokaj logično. Skorjica bo preprečila uhajanje tekočin iz mesa, zato bo takšno meso bolj sočno
Resnica: znanost je dokazala, da boste zaradi predpečenja dejansko izgubili veliko več vlage, kot če tega ne bi naredili. Meso, ki ste ga počasi pekli v pečici bo najbolj okusno, če dobi skorjo potem, ko je že pečeno.

Mogoče vas bo zanimalo

MARJANA (27) NI BILO VIDETI OD ZAČETKA NOVEMBRA Policija preklicuje iskanje
Črno
6 Ogledov
Črno
6 Ogledov

MARJANA (27) NI BILO VIDETI OD ZAČETKA NOVEMBRA Policija preklicuje iskanje

User One - 15. december, 2018 9:37

Policisti preklicujejo iskanje 27-letnega Marjana Severja, ki so ga pogrešali od začetka novembra. Pogrešanega so namreč našli, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

ŠOK! Televizija predvaja finalni teden, tekmovalka Kmetije pa zapeljala v smrt
Črno
87 Ogledov
Črno
87 Ogledov

ŠOK! Televizija predvaja finalni teden, tekmovalka Kmetije pa zapeljala v smrt

Marjanca Scheicher - 15. december, 2018 8:34

V hudi prometni nesreči je umrla komaj 24-letna zvezdnica resničnostnih šovov. Usodna je bila prometna nesreča. Rumeni mediji na Hrvaškem so zaviti v črno, umrla je 24-letna…

GROZLJIVA SMRT V ZGORNJEM NEGONJU Zapeljal  z vozišča in zgrmel v globel
Črno
15 Ogledov
Črno
15 Ogledov

GROZLJIVA SMRT V ZGORNJEM NEGONJU Zapeljal  z vozišča in zgrmel v globel

User One - 15. december, 2018 7:20

V prometni nesreči v Zgornjem Negonju, na območju Policijske postaje Rogaška Slatina, je umrl 64-letni voznik osebnega vozila. Voznik, ki je včeraj okoli 18.50 iz neznanega razloga zapeljal …

Več iz te kategorije