0 Deljenj 146 Ogledov
iStock

Stare kuharske resnice, ki sploh ne držijo

10. marec, 2018 7:31
146 Ogledov

V nasprotju s številnimi urbanimi legendami so kuharski miti pogosto precej prepričljivi in zdi se, da tudi logični. V nekatere od njih ljudje tako močno verjamejo, da jih boste našli celo zapisane v knjigah in predstavljene v kuharskih oddajah.

Trdo kuhana jajca boste lažje olupili, če boste vodi za kuhanje dodali kis
Najbrž ste že srečali veliko nasvetov, kako skuhati jajce s posebnimi triki, da ga boste nato lažje olupili. Ste že dodajali kis v vodo ali celo naredili majhno luknjico v lupino?
Resnica: vse je odvisno od temperature vode. Če boste dali jajca (ogreta na sobno temperaturo) v vrelo vodo, bodo okusnejša in jih bo lažje lupiti.

Alkohol med kuhanjem izhlapi
Vsi vemo, da bo alkohol, ki ga med kuhanjem dodate hrani, izhlapel in pustil le dober okus. Ampak ali je to res?
Resnica: toplota zmanjšuje jakost alkohola (zato se ne boste opijanili z babičinimi rumovimi kroglicami), vendar alkohol med kuhanjem ne izgine v celoti. Če želite, da bi se to zgodilo, bi ga bilo treba ogrevati zelo dolgo, v večini jedi tudi po tri ure.

Slana voda bo hitreje zavrela
Skoraj zagotovo se spomnite, ko vas je mama učila kuhati in vam pri tem vtepla v glavo: »Ne pozabi dodati soli v vodo, sicer bo trajalo celo večnost, da bo zavrela!« (Morda ste slišali tudi to, da voda nikoli ne zavre, če jo gledate.)
Resnica: dodajanje soli dviguje vrelišče vode, zato bo voda bolj vroča, vendar zato ne bo hitreje zavrela. Vodo solite, če želite začiniti jedi (denimo krompir in testenine, sicer je sol vsekakor bolje dodajati v zadnjih desetih minutah kuhanja).

Testenine je treba splakniti s hladno vodo
Nekatere stvari potrebujejo hladen šok, da ustavimo proces kuhanja (denimo pri jajcih ali blanširani zelenjavi). Bomo preprečili, da bodo testenine razkuhane, če jih zalijemo z mrzlo vodo? Resnica: testenine niso tako vroče, ko prenehate s kuhanjem, zato jih ni treba ohlajati, preden jih premešate z vročo omako. Pravzaprav jim bi voda škodila, saj s testenin odstrani škrob, ki omogoča omaki, da se oprime testenin. Hladite jih le takrat, če želite narediti hladno solato.

Kuhanje zelenjave uniči hranilne snovi
Številni menijo, da je uživanje surove zelenjave najboljši način za pridobivanje hranilnih snovi. Takole razmišljajo: če zelenjavo izpostavite toploti, se bodo vitamini in minerali razgradili in zato bo zelenjava manj zdrava.
Resnica: večini vitaminov toplota ne škodi preveč, pravzaprav bo nekatera zelenjava s kuhanjem postala celo bolje prebavljiva. Nekateri vitamini so topni v vodi (denimo B in C); z vrenjem jih boste nekaj res odstranili, večina pa jih bo ostala.

Svinjska mast ni zdrava
Nekaterim se svinja mast tako upira, da so prepričani, da jih bo zadel infarkt že če govorijo o njej.
Resnica: svinjska mast ima manj nasičenih maščob in holesterola v primerjavi z maslom, v nasprotju z rafiniranimi rastlinskimi olji pa nima transmaščob. Z njo boste naredili najboljše pite ali tortilje.

Preden ga daste v pečico, morate meso popeči, da zakrkne
Sliši se dokaj logično. Skorjica bo preprečila uhajanje tekočin iz mesa, zato bo takšno meso bolj sočno
Resnica: znanost je dokazala, da boste zaradi predpečenja dejansko izgubili veliko več vlage, kot če tega ne bi naredili. Meso, ki ste ga počasi pekli v pečici bo najbolj okusno, če dobi skorjo potem, ko je že pečeno.

Mogoče vas bo zanimalo

Jamie Oliver otrokom prepovedal “selfije” in uvedel 24-urno sledenje!
Rumeno
4 Ogledov
Rumeno
4 Ogledov

Jamie Oliver otrokom prepovedal “selfije” in uvedel 24-urno sledenje!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 16:37

Zanimivost iz družine slavnega kuharja Jamieja Oliverja. Zvezda kuhalnice je svojim otrokom prepovedal objavljanje tako imenovanih "selfijev". A to očitno ni bilo dovolj: britanski kuharski mojster, ki…

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko
Novice
5 Ogledov
Novice
5 Ogledov

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 14:01

Evropska komisarka Violeta Bulc iz vrst Cerarjeve Stranke modernega centra s svojo lenobo in nedelom sramoti Slovenijo, namesto nje je delo, za katerega je pristojna, morala opraviti…

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko
Črno
7 Ogledov
Črno
7 Ogledov

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 11:31

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanje, ki se je včeraj dopoldan pripetilo  v naselju Papeži, v katerem je bila ena oseba (ženska) poškodovana s strelnim orožjem. Policisti so…

Več iz te kategorije

Namesto gobe zagledal bombo
Novice
7 Ogledov
7 Ogledov

Namesto gobe zagledal bombo

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 10:42
Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!
Črno
11 Ogledov
11 Ogledov

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:08
Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih
Rumeno
15 Ogledov
15 Ogledov

Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:04