0 Deljenj 100 Ogledov
iStock

Stare kuharske resnice, ki sploh ne držijo

10. marec, 2018 7:31
100 Ogledov

V nasprotju s številnimi urbanimi legendami so kuharski miti pogosto precej prepričljivi in zdi se, da tudi logični. V nekatere od njih ljudje tako močno verjamejo, da jih boste našli celo zapisane v knjigah in predstavljene v kuharskih oddajah.

Trdo kuhana jajca boste lažje olupili, če boste vodi za kuhanje dodali kis
Najbrž ste že srečali veliko nasvetov, kako skuhati jajce s posebnimi triki, da ga boste nato lažje olupili. Ste že dodajali kis v vodo ali celo naredili majhno luknjico v lupino?
Resnica: vse je odvisno od temperature vode. Če boste dali jajca (ogreta na sobno temperaturo) v vrelo vodo, bodo okusnejša in jih bo lažje lupiti.

Alkohol med kuhanjem izhlapi
Vsi vemo, da bo alkohol, ki ga med kuhanjem dodate hrani, izhlapel in pustil le dober okus. Ampak ali je to res?
Resnica: toplota zmanjšuje jakost alkohola (zato se ne boste opijanili z babičinimi rumovimi kroglicami), vendar alkohol med kuhanjem ne izgine v celoti. Če želite, da bi se to zgodilo, bi ga bilo treba ogrevati zelo dolgo, v večini jedi tudi po tri ure.

Slana voda bo hitreje zavrela
Skoraj zagotovo se spomnite, ko vas je mama učila kuhati in vam pri tem vtepla v glavo: »Ne pozabi dodati soli v vodo, sicer bo trajalo celo večnost, da bo zavrela!« (Morda ste slišali tudi to, da voda nikoli ne zavre, če jo gledate.)
Resnica: dodajanje soli dviguje vrelišče vode, zato bo voda bolj vroča, vendar zato ne bo hitreje zavrela. Vodo solite, če želite začiniti jedi (denimo krompir in testenine, sicer je sol vsekakor bolje dodajati v zadnjih desetih minutah kuhanja).

Testenine je treba splakniti s hladno vodo
Nekatere stvari potrebujejo hladen šok, da ustavimo proces kuhanja (denimo pri jajcih ali blanširani zelenjavi). Bomo preprečili, da bodo testenine razkuhane, če jih zalijemo z mrzlo vodo? Resnica: testenine niso tako vroče, ko prenehate s kuhanjem, zato jih ni treba ohlajati, preden jih premešate z vročo omako. Pravzaprav jim bi voda škodila, saj s testenin odstrani škrob, ki omogoča omaki, da se oprime testenin. Hladite jih le takrat, če želite narediti hladno solato.

Kuhanje zelenjave uniči hranilne snovi
Številni menijo, da je uživanje surove zelenjave najboljši način za pridobivanje hranilnih snovi. Takole razmišljajo: če zelenjavo izpostavite toploti, se bodo vitamini in minerali razgradili in zato bo zelenjava manj zdrava.
Resnica: večini vitaminov toplota ne škodi preveč, pravzaprav bo nekatera zelenjava s kuhanjem postala celo bolje prebavljiva. Nekateri vitamini so topni v vodi (denimo B in C); z vrenjem jih boste nekaj res odstranili, večina pa jih bo ostala.

Svinjska mast ni zdrava
Nekaterim se svinja mast tako upira, da so prepričani, da jih bo zadel infarkt že če govorijo o njej.
Resnica: svinjska mast ima manj nasičenih maščob in holesterola v primerjavi z maslom, v nasprotju z rafiniranimi rastlinskimi olji pa nima transmaščob. Z njo boste naredili najboljše pite ali tortilje.

Preden ga daste v pečico, morate meso popeči, da zakrkne
Sliši se dokaj logično. Skorjica bo preprečila uhajanje tekočin iz mesa, zato bo takšno meso bolj sočno
Resnica: znanost je dokazala, da boste zaradi predpečenja dejansko izgubili veliko več vlage, kot če tega ne bi naredili. Meso, ki ste ga počasi pekli v pečici bo najbolj okusno, če dobi skorjo potem, ko je že pečeno.

Mogoče vas bo zanimalo

Pijana voznica z mercedesom povzročila za 12 tisoč evrov škode
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

Pijana voznica z mercedesom povzročila za 12 tisoč evrov škode

Marjanca Scheicher - 22. junij, 2018 13:54

V četrtek popoldan, okoli 16.45, se je v križišču Barjanske ceste in Pot na Rakovo jelšo pripetila prometna nesreča, v kateri je nastalo za vsaj 12 tisoč…

Američani povsem izgubili glavo zaradi Mirjam Poterbin, mame Luke Dončića: bila je v trendu na Twitterju, število sledilcev na Instagramu ji skokovito narašča
Rumeno
3 Ogledov
Rumeno
3 Ogledov

Američani povsem izgubili glavo zaradi Mirjam Poterbin, mame Luke Dončića: bila je v trendu na Twitterju, število sledilcev na Instagramu ji skokovito narašča

Marjanca Scheicher - 22. junij, 2018 12:31

»Luka Dončić bo moral biti 7-krat v prvi postavi NBA All Star in 4-krat najkoristnejši igralec finala NBA, da bodo vsi pozabili, kako privlačna je njegova mama.«…

Onesnažena voda s fekalijami zalila kleti
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

Onesnažena voda s fekalijami zalila kleti

Marjanca Scheicher - 22. junij, 2018 12:22

Zgodilo se je v Ljubljani. Ob 8.24 je zaradi tehnične napake na komunalnem omrežju voda s fekalijami zalila kletne prostore poslovnega objekta na Trgu osvobodilne fronte v…

Več iz te kategorije