0 Deljenj 1783 Ogledov

Simptom post covida, ki bega zdravnike: Preveč je razširjen, zaskrbljujoče je

30. April, 2022 7:54
1783 Ogledov
Pixbay

Če ste preboleli korona virus, ste zagotovo čutili dolgotrajno, izčrpavajočo utrujenost. A ravno takrat, ko ste mislili, da »prihajate k sebi«, je utrujenost še naprej motila vaše vsakodnevno delovanje. Strokovnjaki so zaskrbljeni zaradi števila ljudi, ki poročajo o utrujenosti, tudi potem, ko naj bi si že opomogli od virusa. »Ker ni usklajene definicije utrujenosti po covidu, je nemogoče navesti natančno število ljudi, ki jo doživljajo,« je dejala dr. Natasha Yates, docentka na univerzi Bond. »Ocene se po svetu močno razlikujejo. Ena študija je pokazala, da je bilo 13-33 % ljudi utrujenih 16-20 tednov po pojavu simptomov. To je zaskrbljujoče razširjen problem.« 

Utrujenost in dolgotrajni covid nista nujno enaka

»Na začetku pandemije smo ugotovili, da imajo nekateri bolniki vrsto izčrpavajočih simptomov, ki so se vlekli več mesecev, kar zdaj imenujemo dolgotrajni covid. Približno 85 % bolnikov s tem stanjem doživlja utrujenost, zaradi česar je eden najpogostejših simptomov postcovida. Imajo številne druge simptome, kot so ‘možganska megla’, glavoboli in bolečine v mišicah,« tujim medijem še razkriva omenjena doktorica.

Zakaj se nekateri ljudje utrudijo?

Zdravniki in znanstveniki se še naprej vsak dan učijo novih stvari o tem, kako in zakaj nekateri ljudje doživljajo simptome, kot je dolgotrajna utrujenost, drugi pa ne.

»V možganih vidimo simptome, podobne astmi, utrujenosti in megli, vendar nismo prepričani, zakaj se to pojavlja pri nekaterih ljudeh in ne pri drugih ali zakaj nekateri ljudje okrevajo šest ali 12 mesecev po okužbi. Obstajajo ljudje, pri katerih vidimo samo težave z dihali, kot sta kratka sapa in kašelj. Obstaja pa še ena skupina bolnikov, ki imajo lahko respiratorne simptome, pa tudi bolečine v mišicah sklepov in težave z duševnim zdravjem,« dodaja dr. Stephen Fox.

Več iz te kategorije