0 Deljenj 814 Ogledov

Sedem nasvetov, da si ne pokvarite družinskih počitnic s prijatelji

9. junij, 2018 17:30
814 Ogledov

Družine z otroki rade poiščejo družbo podobnih družin, saj hitro najdejo skupen interes, hkrati pa jim je lažje pri srcu, saj vedo, da bodo družinski prijatelji razumeli posamezne epizode nagajivosti ali sitnobe enega od malčkov. Tudi otroci se radi igrajo skupaj, zato imajo ob teh druženjih starši priložnost za oddih.

Ker so tovrstna druženja večinoma res simpatična, hitro pade ideja, da bi obe družini odšli skupaj na počitnice  … Moška bosta pekla na žaru, ženski bosta uživali v klepetu in v sončenju, mulci bodo tekali naokoli in se naužili svežega morskega zraka. Realnost pa je pogosto nasprotna, saj biti skupaj 24 ur na dan ni enako srečanju enkrat na dva tedna. Še velja stara legenda, ko sta odšli dve družini skupaj na jadranje. Dami sta si začeli iti na živce že drugi dan jadranja, malce pozneje so se sprli še otroci in z dopusta so prišli smrtni sovražniki.

Da se to ne bi zgodilo tudi vam, sledite naslednjim nasvetom.

1. Vnaprej se pogovorite o svojem slogu vzgajanja
Vsak ima svoj pogled na starševstvo. Preden se odpravite skupaj na počitnice, se pogovorite o navadah in pravilih posamezne družine. Čeprav imate občutek, da se dobro poznate, ne veste, kakšen odnos imajo denimo do spanja, sladkarij in nadzora. Nekatera od pravil bo treba nekoliko prilagoditi, če boste želeli skupaj uživati.

2. Pogovorite se, kaj pričakujete od počitnic
Odkrito povejte, kaj od počitnic pričakujete. Ste bolj športni tip ali vas zanima le poležavanje na plaži? Hočete sami kuhati ali uživate v ponudbi okoliških restavracij? Ne predvidevajte, da ima druga družina enake namere. O tem se je smiselno temejito pogovoriti in če niste pripravljeni na kompromise, raje še enkrat razmislite, ali si res želite skupaj na počitnice.

3. Bodite uvidevni 
Ko si delite življenjski prostor, morate biti uvidevni do drugih. Če drugi še spijo, bodite zjutraj tiho. Ne puščajte stvari v skupnih prostorih ali posode v umivalniku. Če si želite pripraviti obrok ali kavo, vprašajte, če to želi še kdo. Te majhne pozornosti bodo močno vplivale na vzdušje na počitnicah.

4. Bi morda najeli varuško?
Če niste v hotelu, boste hitro ugotovili, da je na družinskih počitnicah treba opravljati praktično ista dela kot doma, le razgled je nekoliko lepši in občasno se lahko namočite v morju. Seveda je na račun plaže treba pogosteje pometati, da se znebite peska. Morda lahko občasno najamete pomoč pri čiščenju ali varovanju otrok, ker si tudi sami zaslužite oddih.

5. Pogovorite se o financah
Poskrbite, da bosta obe družini imeli jasno sliko glede počitniškega proračuna. Boste plačevali vsak zase ali uporabljali skupen sklad? Kakor koli se odločite, bo OK, le vsi naj vedo vnaprej, kaj pričakovati.

6. Razdelite se v interesne skupine
Eden od ključev za uspešen dopust z drugimi družinami je, da vsega vendarle ni treba početi skupaj. Tudi najboljši prijatelji si gredo kdaj na živce in potrebujejo nekaj časa zase. Morda načrtujete izlet s prijateljico, moška pa bosta medtem poskrbela za otroke. Spet drugič lahko gresta fanta v miru na pivo ali na tenis …

7. Ostanite pozitivni
Na počitnicah gre lahko marsikaj narobe, zato je treba obdržati pozitiven odnos. Morda bo več dni deževalo in si bo treba izmisliti različne načine preživljanja prostega časa. Tudi če so počitnice na papirju videti katastrofalno, lahko z malo truda in pravega odnosa domov prinesete najlepše spomine.

Mogoče vas bo zanimalo

Možne prehodne padavine, a pred nami so dnevi, ko se bo ogrelo na 20 °C
Novice
5 Ogledov
Novice
5 Ogledov

Možne prehodne padavine, a pred nami so dnevi, ko se bo ogrelo na 20 °C

User One - 16. oktober, 2019 8:43

Danes bo sprva spremenljivo do pretežno oblačno s prehodnimi padavinami. Dež bo najmanj verjeten na severovzhodu. Čez dan se bo od zahoda delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature…

Z električnim kolesom pred predorom ni mogel zavreti
Črno
17 Ogledov
Črno
17 Ogledov

Z električnim kolesom pred predorom ni mogel zavreti

User One - 15. oktober, 2019 22:09

V torek sta ob 13. uri na kolesarski stezi Parenzana, od Strunjana proti Izoli, pred tunelom trčila dva kolesarja, poroča Anita Leskovec iz PU Koper. "Policisti so…

V avtomobilu zaklenjen dojenček
Črno
65 Ogledov
Črno
65 Ogledov

V avtomobilu zaklenjen dojenček

User One - 15. oktober, 2019 16:55

Ob 14.40 so na Trgu revolucije v Trbovljah, Gasilci PGD Trbovlje, iz zaklenjenega vozila s tehničnim posegom rešili dojenčka. To je danes že drugi primer reševanja iz…

Več iz te kategorije