0 Deljenj 899 Ogledov

Sedem nasvetov, da si ne pokvarite družinskih počitnic s prijatelji

9. junij, 2018 17:30
899 Ogledov

Družine z otroki rade poiščejo družbo podobnih družin, saj hitro najdejo skupen interes, hkrati pa jim je lažje pri srcu, saj vedo, da bodo družinski prijatelji razumeli posamezne epizode nagajivosti ali sitnobe enega od malčkov. Tudi otroci se radi igrajo skupaj, zato imajo ob teh druženjih starši priložnost za oddih.

Ker so tovrstna druženja večinoma res simpatična, hitro pade ideja, da bi obe družini odšli skupaj na počitnice  … Moška bosta pekla na žaru, ženski bosta uživali v klepetu in v sončenju, mulci bodo tekali naokoli in se naužili svežega morskega zraka. Realnost pa je pogosto nasprotna, saj biti skupaj 24 ur na dan ni enako srečanju enkrat na dva tedna. Še velja stara legenda, ko sta odšli dve družini skupaj na jadranje. Dami sta si začeli iti na živce že drugi dan jadranja, malce pozneje so se sprli še otroci in z dopusta so prišli smrtni sovražniki.

Da se to ne bi zgodilo tudi vam, sledite naslednjim nasvetom.

1. Vnaprej se pogovorite o svojem slogu vzgajanja
Vsak ima svoj pogled na starševstvo. Preden se odpravite skupaj na počitnice, se pogovorite o navadah in pravilih posamezne družine. Čeprav imate občutek, da se dobro poznate, ne veste, kakšen odnos imajo denimo do spanja, sladkarij in nadzora. Nekatera od pravil bo treba nekoliko prilagoditi, če boste želeli skupaj uživati.

2. Pogovorite se, kaj pričakujete od počitnic
Odkrito povejte, kaj od počitnic pričakujete. Ste bolj športni tip ali vas zanima le poležavanje na plaži? Hočete sami kuhati ali uživate v ponudbi okoliških restavracij? Ne predvidevajte, da ima druga družina enake namere. O tem se je smiselno temejito pogovoriti in če niste pripravljeni na kompromise, raje še enkrat razmislite, ali si res želite skupaj na počitnice.

3. Bodite uvidevni 
Ko si delite življenjski prostor, morate biti uvidevni do drugih. Če drugi še spijo, bodite zjutraj tiho. Ne puščajte stvari v skupnih prostorih ali posode v umivalniku. Če si želite pripraviti obrok ali kavo, vprašajte, če to želi še kdo. Te majhne pozornosti bodo močno vplivale na vzdušje na počitnicah.

4. Bi morda najeli varuško?
Če niste v hotelu, boste hitro ugotovili, da je na družinskih počitnicah treba opravljati praktično ista dela kot doma, le razgled je nekoliko lepši in občasno se lahko namočite v morju. Seveda je na račun plaže treba pogosteje pometati, da se znebite peska. Morda lahko občasno najamete pomoč pri čiščenju ali varovanju otrok, ker si tudi sami zaslužite oddih.

5. Pogovorite se o financah
Poskrbite, da bosta obe družini imeli jasno sliko glede počitniškega proračuna. Boste plačevali vsak zase ali uporabljali skupen sklad? Kakor koli se odločite, bo OK, le vsi naj vedo vnaprej, kaj pričakovati.

6. Razdelite se v interesne skupine
Eden od ključev za uspešen dopust z drugimi družinami je, da vsega vendarle ni treba početi skupaj. Tudi najboljši prijatelji si gredo kdaj na živce in potrebujejo nekaj časa zase. Morda načrtujete izlet s prijateljico, moška pa bosta medtem poskrbela za otroke. Spet drugič lahko gresta fanta v miru na pivo ali na tenis …

7. Ostanite pozitivni
Na počitnicah gre lahko marsikaj narobe, zato je treba obdržati pozitiven odnos. Morda bo več dni deževalo in si bo treba izmisliti različne načine preživljanja prostega časa. Tudi če so počitnice na papirju videti katastrofalno, lahko z malo truda in pravega odnosa domov prinesete najlepše spomine.

Mogoče vas bo zanimalo

Krvava sobota bivših zakoncev: Žena se bori za življenje, mož mrtev
Črno
132 Ogledov
Črno
132 Ogledov

Krvava sobota bivših zakoncev: Žena se bori za življenje, mož mrtev

User One - 7. december, 2019 17:33

Policijska uprava Ljubljana je bila danes nekaj pred 12. uro obveščena o poskusu uboja na območju Medvod. Slovenska tiskovna agencija (STA) je zapisala: "Po doslej zbranih obvestilih…

Groza, kaj se je zgodilo v Mariboru! Zaradi varnostnika nastradal 27-letnik
Črno
68 Ogledov
Črno
68 Ogledov

Groza, kaj se je zgodilo v Mariboru! Zaradi varnostnika nastradal 27-letnik

User One - 7. december, 2019 12:41

Mariborski policisti so obravnavali pretep na ulici pred lokalom v Mariboru. Do prepira in prerivanja je prišlo potem, ko sta neznanca pristopila do 27-letnika, doma iz okolice…

32- in 26-letnik sta umrla na kraju nesreče, s 33-letnikom je hudo
Črno
44 Ogledov
Črno
44 Ogledov

32- in 26-letnik sta umrla na kraju nesreče, s 33-letnikom je hudo

User One - 7. december, 2019 11:23

"Sinoči, nekaj čez 22. uro smo bili obveščeni, da se je v Kostrivnici, na območju Policijske postaje Šentjur, zgodila prometna nesreča, v kateri sta dve osebi umrli,…

Več iz te kategorije

Po vikendu se vračajo padavine, ponekod tudi sneg
Novice
24 Ogledov
24 Ogledov

Po vikendu se vračajo padavine, ponekod tudi sneg

User One - 7. december, 2019 10:58
Iz Ljubljanice izvlekli osebo
Črno
56 Ogledov
56 Ogledov

Iz Ljubljanice izvlekli osebo

User One - 7. december, 2019 10:46