0 Deljenj 40 Ogledov
iStock

Poznate način, kako ublažiti PMS ali se rešiti napetosti?

1. december, 2017 2:30
40 Ogledov

Za to pomaga baldrijanov čaj, ki je zdravilo pri menstrualnih težavah, ublaži kronično utrujenost in vse kar je povezano s psihološkim stresom.

Baldrijan je rastlina, katere koren pomirja napetost in nespečnost. Ublaži simptome depresije, epilepsije in kronične utrujenosti. Z njim se lahko pomiri glavobol in strah.

Svetujejo, da je baldrijan najbolje namočiti. In sicer … Čajno žličko korena rastline prelijete s hladno vodo in pustite 8-12 ur. Nato precedite, napitek malo pogrejete ter ga pijete 2-3 krat na dan. Pozorni bodite, da to storite vsaj pol ure pred spanjem.

Kako uporabljati baldrijan?

Po dveh ali treh tednih je najbolje, da prekinete uživanje baldrijana za 14 dni. Če je potrebno, potem z uporabo nadaljujete. Ni ga priporočljivo uživati, kadar vozite, ali če delate v službi za kakšnim strojem, ki rabi večjo koncentracijo.

Velik plus te rastline je, da za razliko od tablet za pomiritev in antidepresivov, ne povzroča nobene odvisnosti in ga lahko uporabljate samo kratkoročno. Najdete ga povsod v naravi. Njegove preparate lahko kupite v obliki čaja, izvlečka, olja, kapljic ali kapsul.

Največji zdravilni učinek ima pri uravnavanju menstrualnega cikla, saj zmanjšuje in zaustavlja močno krvavitev, ojača mišice in tkiva maternice ter jih obnavlja.

Prav tako pomaga pri zdravljenju tumorja na maternici in jajčnikih ter pomaga pri menopavzi.

Baldrijanov čaj torej normalizira izločanje spolnih hormonov, pomaga pri menstrualnih težavah in ranah na maternici. Zelo učinkovit je v boju proti raznim infekcijam, ki so pogost vzrok za neplodnost. Uporablja se tudi za zdravljenje astme, kašlja, bronhitisa in vnetje grla. Čaj se lahko uporablja kot napitek ali pa za izpiranje.

Kako pripraviti baldrijanov čaj

Čajno žličko baldrijana prelijte z 2,5 dcl vrele vode. Pokrijte in pustite, da stoji 10-15 minut. Nato ga precedite in popijte.

Priporočeno je, da se ga spije 2-3 skodelice na dan.

Vedno si pripravite svežega.

 

Mogoče vas bo zanimalo

Kdo napada Mariborčanke? Včeraj napadene in okradene kar štiri!
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

Kdo napada Mariborčanke? Včeraj napadene in okradene kar štiri!

Marjanca Scheicher - 15. december, 2017 11:50

Iz Maribora poročajo o več krajah - tarče so bile ženske. Včeraj, malo po 17. uri, sta dva neznana moška na avtobusnem postajališču ob križišču Ceste proletarskih…

20-letnik streljal s kalašnikovim, posredovali so policisti
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

20-letnik streljal s kalašnikovim, posredovali so policisti

Marjanca Scheicher - 15. december, 2017 11:42

20-letnik je v zrak iz puške kalašnikov izstrelil več nabojev in s tem prestrašil vaščane. Policisti PP Kočevje so včeraj v večernem času pri rednem delu na…

Danes pogreb Jerneja Šugmana
Rumeno
4 Ogledov
Rumeno
4 Ogledov

Danes pogreb Jerneja Šugmana

Marjanca Scheicher - 15. december, 2017 8:08

Danes bodo Jerneja Šugmana na poslednjo pot pospremili na ljubljanskih Žalah. Prekmalu preminuli igralec Jernej Šugman je umrl za posledicami srčne kapi, pomoč, ki so mu jo…

Več iz te kategorije