0 Deljenj 911 Ogledov
iStock

Petje vzbuja v nas kreativnost in intuicijo

15. December, 2017 5:00
911 Ogledov

Življenje brez pesmi je kakor zakon brez ljubezni. Petje je dobro za naše psihično in fizično zdravje. S petjem se sprošča encim, ki deluje na človeško telo enako kot opiati. Zaradi petja smo srečnejši, kreativnejši, pametnejši, bolj zdravi, samozavestni …

Petje v skupini pa ima še boljši učinek, saj to doživljamo kot nagrado za skupinsko delo. Raziskave so pokazale, da sta pesem in ples že od nekdaj zbliževala ljudi in oblikovala zvestobo.

Odkrili so tudi, da petje v skupini spodbuja sproščanje hormona sreče in ljubezni – serotonina in oksitocina v telesu. Poleg tega pa prispeva k pravilnejšemu bitja srca in zmanjšuje depresijo.

Stacy Horn, avtorica knjige  »Imperfect Harmony: Finding Happiness Singing With Others«, je napisala, da je petje v skupini idealno sredstvo za pomiritev ter za spodbujanje našega duha. Peti bi moral vsak ne glede na to, ali ima posluh ali ne. Ni potrebno, da je vse popolno, če hoče biti človek zadovoljen in se počutiti dobro.

Katie Kat, ameriška operna pevka, je dejala: »Petje je instinktivno in nujno. Z njim se ustvarjajo vibracije v našem telesu, ki spreminjajo naše fizično in čustveno stanje na boljše.«

Več iz te kategorije