0 Deljenj 1385 Ogledov

NISTE VEDELI, DA KAVA TAKO VPLIVA NA VAŠA JETRA!? Eden izmed najbolj priljubljenih napitkov je močnejši kot si mislite

1. April, 2022 9:56
1385 Ogledov
iStock

Kava, ena najbolj priljubljenih napitkov na svetu, ne samo, da je zelo okusen, ampak vam lahko v trenutku dvigne energijo in vas prebudi, po nekaterih študijah pa celo zmanjšuje tveganje za srčne in sladkorne bolezni. Mnogi ne vedo, da lahko kava dobro vpliva na zdravje jeter.

Študije so namreč pokazale, da da ščiti jetra pred poškodbami. Preden ugotovite, kako vsa kava vpliva na jetra, ne pozabite, da se nanaša na črno kavo, brez kakršnih koli dodatkov, in da lahko vse, kar ji dodate, zmanjša učinke, ki naj bi jih imela.

Kava ščiti pred fibrozo jeter

Fibroza jeter je namreč resen zdravstveni problem, ki nastane zaradi kopičenja brazgotinskega tkiva v jetrih. Sčasoma začne to vplivati ​​na delovanje jeter, v zgodnejših fazah pa lahko fibrozo »obrnemo« s spreminjanjem življenjskih navad in uporabo zdravil. Študija, objavljena v Journal of Hepatology, je pokazala, da redno uživanje kave (in čaja) pomaga zmanjšati tveganje. Eden od načinov za testiranje fibroze je merjenje moči jeter, ta študija pa je pokazala, da je ta organ “mehkejši” pri tistih, ki pijejo kavo.

Kava dobro deluje na encime

Jetra vsebujejo encime, ki pospešujejo določene procese v telesu, kot so razgradnja in izločanje toksinov, nastajanje žolča in podobno. Če telo proizvede preveč encimov, lahko pridejo v krvni obtok, kar je lahko znak okvare ali bolezni jeter. Študije so pokazale, da lahko uživanje kave zmanjša koncentracijo encimov v jetrih in s tem zmanjša tveganje za bolezni in poškodbe tega organa.

Zmanjša tveganje za cirozo

Ciroza jeter je kasnejša in resnejša faza brazgotinjenja jeter in žal tega stanja ni mogoče obrniti s spremembo življenjskih navad. Lahko povzroči tudi resne zdravstvene zaplete. V tem smislu je dobra novica, da uživanje kave zmanjša tveganje za cirozo, pa tudi tveganje smrti zaradi alkoholne ciroze.

Zmanjšuje tveganje za bolezni in raka jeter

Ena izmed najljubših pijač na svetu po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije zmanjšuje tveganje za raka na jetrih. Nekatere študije so pokazale, da kava tudi upočasni napredovanje nekaterih bolezni jeter.

Več iz te kategorije