0 Deljenj 95 Ogledov
iStock

Nerojeni otroci sanjajo materin glas

9. november, 2017 7:30
95 Ogledov

Veliko staršev zanima ali njihovi otročki sanjajo. Znanstveniki so mnenja da vsekakor. Čeprav brez izkušenj, imajo dojenčki burne sanje. Deli možganov, ki nadzirajo našo  aktivnost sanj, se zgodaj razvijajo in so aktivni še pred rojstvom. Otroci prespijo veliko več časa kot odrasli. Vse do tretjega meseca dojenčki preživijo 50 procentov v Rem fazi spanja (v tej fazi sanjamo).

Sanje so pomembna razvojna stopnja

Sanje so zelo pomembna faza v dojenčkovem razvoju. Sklepajo, da nerojeni otroci lahko sanjajo zvok materinega glasu in motne slike svetlobe, ki prodirajo do njih. Novorojenčki lahko celo sanjajo o obrazih in oblikah, ki jih poznajo.

Na drugi strani ni povsem jasno, ali imajo dojenčki nočne more. Glede na to, da imajo srečanja z neprijetnimi situacijami (mokrimi plenicami, lakoto, hladom), bi to bilo mogoče.

Dr. Alan Green, profesor pediatrije na Univerzi Stanford, pravi, da dojenčki sanjajo veliko več kot odrasli. Oni spijo pri sedmih dneh celo 16 ur na dan, pri 12 mesecih pa kar 18 ur na dan. Čeprav ne moremo dojenčka vprašati kaj je sanjal, lahko to sklepamo po njegovem obnašanju, ko se prebudi. Kadar je nasmejan, je imel lepe sanje, če pa je razdražen in nervozen, potem je v sanjah procesiral neko neugodno doživetje kot je lakota, mokra plenica …

Nočne more se pričnejo med 2. in 3. letom

To je obdobje, ko se otrok začne zavedati, da se v življenju dogajajo tudi grozne stvari in začnejo razvijati občutek straha. Prednost teh let je, da zna otrok to tudi opisati. Za pomoč pri procesiranju mu lahko starši pomagajo tako, da otrok nariše svoje sanje in se o njih pogovarja.

Sigurni znaki sanjanja

– Trzanje med spanjem. Dr. Green pravi, da otrok s trzanjem vratu in glavice v spanju, kaže na to, da jo bo kmalu začel držati v pravilnem položaju.

– Smejanje. Znanstveniki verjamejo, da če se otrok smeje že pri enem mesecu med spanjem, to pomeni, da uživa v lepih sanjah.

– Premikanje zenic pod vekami. To je tudi pri odraslih znak sanjanja. Znanstveniki iz Tel Aviva so odkrili, kadar se zenice v sanjah premaknejo, se nam zamenja prizor v sanjah.

Mogoče vas bo zanimalo

SVETOVALNICA: Veriženje pogodb o zaposlitvi za določen čas
Nasveti
3 Ogledov
Nasveti
3 Ogledov

SVETOVALNICA: Veriženje pogodb o zaposlitvi za določen čas

Andrej Andrej - 22. marec, 2018 9:00

Škandalova bralka Karmen je našemu svetovalcu poslala naslednje vprašanje: »Pri delodajalcu sem zaposlena že tri leta. Za vsako od teh treh let sem dobila v podpis pogodbo…

Jožice Svete in njeni Primorci
Rumeno
4 Ogledov
Rumeno
4 Ogledov

Jožice Svete in njeni Primorci

Andrej Andrej - 22. marec, 2018 8:00

Nekdanja pevka pri Ansamblu bratov Avsenik je ustanovila svoj ansambel, ki se imenuje po njej Jožica Svete, ki je v Ansamblu bratov Avsenik zagotovo pustila neizbrisen pečat,…

ZGODBA BRALCA: Tik pred protesti Štrukelj 120 tisoč evrov porabil za apartma
Top Novica
5 Ogledov
Top Novica
5 Ogledov

ZGODBA BRALCA: Tik pred protesti Štrukelj 120 tisoč evrov porabil za apartma

Andrej Andrej - 22. marec, 2018 6:30

Kadar ne stavka, prvi sindikalist javnega sektorja Branimir Štrukelj, sicer politik stranke Levica, ki mu ploska slovenska prosveta, kupuje nepremičnine. Po razkritjih, da je 200 tisoč evrov…

Več iz te kategorije