0 Deljenj 165 Ogledov
iStock

Nerojeni otroci sanjajo materin glas

9. november, 2017 7:30
165 Ogledov

Veliko staršev zanima ali njihovi otročki sanjajo. Znanstveniki so mnenja da vsekakor. Čeprav brez izkušenj, imajo dojenčki burne sanje. Deli možganov, ki nadzirajo našo  aktivnost sanj, se zgodaj razvijajo in so aktivni še pred rojstvom. Otroci prespijo veliko več časa kot odrasli. Vse do tretjega meseca dojenčki preživijo 50 procentov v Rem fazi spanja (v tej fazi sanjamo).

Sanje so pomembna razvojna stopnja

Sanje so zelo pomembna faza v dojenčkovem razvoju. Sklepajo, da nerojeni otroci lahko sanjajo zvok materinega glasu in motne slike svetlobe, ki prodirajo do njih. Novorojenčki lahko celo sanjajo o obrazih in oblikah, ki jih poznajo.

Na drugi strani ni povsem jasno, ali imajo dojenčki nočne more. Glede na to, da imajo srečanja z neprijetnimi situacijami (mokrimi plenicami, lakoto, hladom), bi to bilo mogoče.

Dr. Alan Green, profesor pediatrije na Univerzi Stanford, pravi, da dojenčki sanjajo veliko več kot odrasli. Oni spijo pri sedmih dneh celo 16 ur na dan, pri 12 mesecih pa kar 18 ur na dan. Čeprav ne moremo dojenčka vprašati kaj je sanjal, lahko to sklepamo po njegovem obnašanju, ko se prebudi. Kadar je nasmejan, je imel lepe sanje, če pa je razdražen in nervozen, potem je v sanjah procesiral neko neugodno doživetje kot je lakota, mokra plenica …

Nočne more se pričnejo med 2. in 3. letom

To je obdobje, ko se otrok začne zavedati, da se v življenju dogajajo tudi grozne stvari in začnejo razvijati občutek straha. Prednost teh let je, da zna otrok to tudi opisati. Za pomoč pri procesiranju mu lahko starši pomagajo tako, da otrok nariše svoje sanje in se o njih pogovarja.

Sigurni znaki sanjanja

– Trzanje med spanjem. Dr. Green pravi, da otrok s trzanjem vratu in glavice v spanju, kaže na to, da jo bo kmalu začel držati v pravilnem položaju.

– Smejanje. Znanstveniki verjamejo, da če se otrok smeje že pri enem mesecu med spanjem, to pomeni, da uživa v lepih sanjah.

– Premikanje zenic pod vekami. To je tudi pri odraslih znak sanjanja. Znanstveniki iz Tel Aviva so odkrili, kadar se zenice v sanjah premaknejo, se nam zamenja prizor v sanjah.

Mogoče vas bo zanimalo

Francozi so svetovni prvaki!
Šport
11 Ogledov
Šport
11 Ogledov

Francozi so svetovni prvaki!

Marjanca Scheicher - 15. julij, 2018 19:15

V izredno napetem finalu svetovnega prvenstva v nogometu v Moskvi so lovoriko osvojili galski petelini! Francoska reprezentanca je tako tako kot leta 1998 vnovič premagala Hrvaško in…

VIDEO: Ga prepoznate? Bistričan za ime ponuja 2000 evrov nagrade, priložil tudi video
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

VIDEO: Ga prepoznate? Bistričan za ime ponuja 2000 evrov nagrade, priložil tudi video

User One - 15. julij, 2018 17:52

Petek 13. je bil črni petek za Luko Leskovarja iz Slovenske Bistrice. Vlomili so mu v hišo, naredili precej škode. Zdaj na facebooku deli posnetke vlomilcev, ki…

Janša Bratuškovi in Cerarju poslal preklic
Novice
11 Ogledov
Novice
11 Ogledov

Janša Bratuškovi in Cerarju poslal preklic

User One - 15. julij, 2018 17:03

Vabila zmagovalne stranke letošnjih parlamentarnih volitev SDS strankam LMŠ, SMC, SAB in NSi so preklicana. Predsednik SDS Janez Janša je popoldne na predsednike vseh naštetih strank, Marjana…

Več iz te kategorije