0 Deljenj 235 Ogledov
iStock

Nerojeni otroci sanjajo materin glas

9. november, 2017 7:30
235 Ogledov

Veliko staršev zanima ali njihovi otročki sanjajo. Znanstveniki so mnenja da vsekakor. Čeprav brez izkušenj, imajo dojenčki burne sanje. Deli možganov, ki nadzirajo našo  aktivnost sanj, se zgodaj razvijajo in so aktivni še pred rojstvom. Otroci prespijo veliko več časa kot odrasli. Vse do tretjega meseca dojenčki preživijo 50 procentov v Rem fazi spanja (v tej fazi sanjamo).

Sanje so pomembna razvojna stopnja

Sanje so zelo pomembna faza v dojenčkovem razvoju. Sklepajo, da nerojeni otroci lahko sanjajo zvok materinega glasu in motne slike svetlobe, ki prodirajo do njih. Novorojenčki lahko celo sanjajo o obrazih in oblikah, ki jih poznajo.

Na drugi strani ni povsem jasno, ali imajo dojenčki nočne more. Glede na to, da imajo srečanja z neprijetnimi situacijami (mokrimi plenicami, lakoto, hladom), bi to bilo mogoče.

Dr. Alan Green, profesor pediatrije na Univerzi Stanford, pravi, da dojenčki sanjajo veliko več kot odrasli. Oni spijo pri sedmih dneh celo 16 ur na dan, pri 12 mesecih pa kar 18 ur na dan. Čeprav ne moremo dojenčka vprašati kaj je sanjal, lahko to sklepamo po njegovem obnašanju, ko se prebudi. Kadar je nasmejan, je imel lepe sanje, če pa je razdražen in nervozen, potem je v sanjah procesiral neko neugodno doživetje kot je lakota, mokra plenica …

Nočne more se pričnejo med 2. in 3. letom

To je obdobje, ko se otrok začne zavedati, da se v življenju dogajajo tudi grozne stvari in začnejo razvijati občutek straha. Prednost teh let je, da zna otrok to tudi opisati. Za pomoč pri procesiranju mu lahko starši pomagajo tako, da otrok nariše svoje sanje in se o njih pogovarja.

Sigurni znaki sanjanja

– Trzanje med spanjem. Dr. Green pravi, da otrok s trzanjem vratu in glavice v spanju, kaže na to, da jo bo kmalu začel držati v pravilnem položaju.

– Smejanje. Znanstveniki verjamejo, da če se otrok smeje že pri enem mesecu med spanjem, to pomeni, da uživa v lepih sanjah.

– Premikanje zenic pod vekami. To je tudi pri odraslih znak sanjanja. Znanstveniki iz Tel Aviva so odkrili, kadar se zenice v sanjah premaknejo, se nam zamenja prizor v sanjah.

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: NA POLITEHNIČNI FAKULTETI PRIŠLO DO EKSPLOZIJE, VEČ JE MRTVIH Gledala sem kako je priajteljica umrla
Črno
38 Ogledov
Črno
38 Ogledov

VIDEO: NA POLITEHNIČNI FAKULTETI PRIŠLO DO EKSPLOZIJE, VEČ JE MRTVIH Gledala sem kako je priajteljica umrla

User One - 17. oktober, 2018 14:14

Na politehnični fakulteti v mestu Kerč na ukrajinskem polotoku Krim je danes odjeknila eksplozija doma izdelane eksplozivne naprave, pri čemer je podatkih ruskih oblasti umrlo najmanj deset…

PO SKORAJŠNJEM IZPADU V LIGO D Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance
Šport
5 Ogledov
Šport
5 Ogledov

PO SKORAJŠNJEM IZPADU V LIGO D Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance

User One - 17. oktober, 2018 13:53

Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance, poroča delo.si. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović bo ob 15. uri na Brdu pri Kranju na novinarski konferenci…

RONALDO ZA ZAPAHE? Od deset let pa vse do smrti zaradi analnega posilstva
Šport
19 Ogledov
Šport
19 Ogledov

RONALDO ZA ZAPAHE? Od deset let pa vse do smrti zaradi analnega posilstva

User One - 17. oktober, 2018 12:08

Tožba, ki jo je proti portugalskemu nogometnemu zvezdniku Cristianu Ronaldu vložila ženska, ki trdi, da jo je Ronaldo pred devetimi leti posilil in ji nato v zameno…

Več iz te kategorije