0 Deljenj 3142 Ogledov
iStock

Nekaj zanimivih dejstev o siru, ki jih zagotovo niste vedeli

9. March, 2018 10:07
3142 Ogledov

Siri so ena bolj priljubljenih jedi na svetu, pri čemer jih eni uživajo topljene, ocvrte, pogosto celo kot sladico. Čeprav se vam zdi, da je sir pač le sir, je to daleč od resnice. Obstaja veliko vrst, ki nastanejo z različnimi tehnološkimi postopki. Znotraj iste vrste pa boste našli nešteto odtenkov okusov, zlasti če sire kupujete v domačih sirarnah.

S sirom je povezanih veliko zanimivosti, ki jih morda še ne poznate.

1. Sir je nastal pred več kot 4000 leti – po nesreči
Legenda pravi, da so sir po naključju ustvarili s shranjevanjem mleka v mehurju ali živalskem želodcu. Encim iz želodca je povzročil, da se mleko razdeli v tekočino (sirotka) in trdne snovi (skuta). Skuta? To je sir.

2. Hranjenje sirov
Najprimernejša temperatura za shranjevanje svežega sira je 2–4 stopinje Celzija, za mehke pri 4–8, za poltrde in trde 10–12 stopinj Celzija. Idealno jih je treba hraniti v zelo vlažnih prostorih, ki jih doma ne boste dosegli. Zato je bolje sire kupovati za takojšnjo porabo in ne na zalogo.

3. Za kilogram sira lahko porabite 10 litrov mleka
Odvisno sicer od vrste sira, pri nekaterih boste porabili več, pri drugih spet manj. Siri bodo veliko bolj okusni, če bodo krave molznice uživale  zdravo prehrano. Krava na dan poje približno 90 kilogramov trave in proizvede več kot 2.500 litrov mleka na leto. To je veliko sira!

4. Nekateri siri so nezakoniti v Združenih državah
Zaradi varnostnih razlogov, povezanih z bakterijami, je ameriška administracija prepovedala uvoz nekaterih sirov v Združene države. Ti vključujejo sire iz surovega mleka in mlajše od 60 mesecev, vključno z Brie de Meaux, Reblochon, Valencay, Epoisses, Roquefort in Camembert de Normandie.

5. Sirne jame 
Shranjevanje sira v jamah, bodisi naravnih ali umetnih, pomaga pri njihovem staranju in še dodatno obogati okus. Jame so hladne in vlažne, prav to kar potrebuje dober sir za zorenje. Preden so uvedli umetno hlajenje, so evropski sirarji uporabljali naravne jame, slovenski sirar Dario Zidarič že več let navdušuje s svojim sirom Jamar. Ni poceni, kar je logično, glede na število odhodov v kraško jamo, ki jih je treba opraviti med zorenje. Vsekakor pa vas bo navdušil.

6. Miši pravzaprav ne marajo sira
Čeprav ste morda prepričani drugače, miši v resnici ne marajo sira. Raje imajo sladkarije in ogljikove hidrate. Sir bodo seveda pojedle, če bi zmanjkalo drugih hranil.

7. Ljudje, ki ne prenašajo laktoze, lahko jedo sir
Čeprav ne prebavljate laktoze, se vam od sira ni treba posloviti, le prave vrste izberite.  Starani siri imajo veliko manj laktoze od svežih, zato jih običajno lahko uživate brez težav. . Poskusite s siri, kot so Brie, Camembert, Cheddar, Gouda, Münster in Parmezan.

Več iz te kategorije