0 Deljenj 1421 Ogledov

Ste bolj ambiciozni od svojega otroka?

4. February, 2018 13:00
1421 Ogledov

Ambicija je želja po uspehu. Lahko so koristne, vendar le pazite, da ne bodo pretirane. To velja za otroke in zlasti za njihove starše.

Ambicioznost je lahko zelo koristna osebnostna lastnost posameznika, saj ga spodbuja k doseganjem rezultatov in uspehov. Gre za tisti nemir, ki ga občutimo, ko nismo zadovoljni s trenutnim stanjem, si želimo izboljšave in smo pripravljeni za to tudi kaj narediti. Težava nastopi, ko je ambicioznost pretirana oziroma celo destruktivna.

Ambicioznost otroka je vsekakor smiselno spodbujati. Vendar se je treba naučiti razlikovati med spodbudo in siljenjem. Starši so velikokrat prepričani, da najbolje vedo, kaj je za njihovega otroka najboljše. Zato namesto spodbujanja otrokovih talentov in področij, ki jih iskreno zanimajo, otrokom vsiljujejo bodisi svoje neizživete sanje ali želijo iz otrok narediti natančno kopijo samih sebe. Tako bo oče želel izsiliti športni uspeh svojega otroka, čeprav sam ni nikoli presegel kakovosti osnovnošolskega nogometaša ali pa bo mama odvetnica pretirano spodbujala svojo hči, da postane vsaj tako dobra v stroki. Zaenkrat ne vemo, koliko to otrokom škodi. Zagotovo pa ne spodbuja otrokove neodvisnosti in samostojnosti, ki ju v zahodnih kulturah cenimo in ju bodo vedno bolj cenili tudi delodajalci prihodnosti.

Zato danes v resnici ne morete vedeti, kaj bo za vašega otroka najboljše. Vaš cilj naj bo vzgojiti zadovoljnega, samostojnega in delovnega človeka. Pri tem se ozirajte zlasti na želje svojih otrok in pazite, da jim ne vsiljujete vaših ambicij.

(iz tiskane izdaje Škandala24)

Več iz te kategorije