0 Deljenj 294 Ogledov

OTROCI: Kdaj lahko pustite otroka samega doma?

10. marec, 2018 2:00
294 Ogledov

Če je bil pred rojstvom otroka urnik mladih staršev lahko zelo fleksibilen, je po novem v celoti podrejen otroku. Kdaj je otrok dovolj samostojen, da ne bo treba za vsak opravek iskati varstva?

Rojstvo otroka močno spremeni dinamiko preživljanja časa mladih staršev. Sprva sicer to ni pretirano omejujoče, saj je v prvem letu otrok že sam po sebi v centru vaše pozornosti. Nato se kmalu vrne delovna rutina. Ta seveda ne sovpada s potrebami otrok, zato takrat pridejo na vrsto stari starši, varuške ali zavestna odločitev, da je družina bolj pomembna od kariere. Slednja je za zdravje in srečno družinsko življenje pogosto najboljša, ampak žal navadno ni izvedljiva.

Zato se starši, vsaj po tihem, veselijo trenutka, ko bo otrok dovolj samostojen, da bo lahko nekaj časa preživel tudi sam doma. Z vidika zakonskih zahtev se to zgodi ob napolnjenem osmem letu, vendar je treba pri tem upoštevati še številne druge dejavnike. Najpomembnejša je otrokova zrelost. Preden jih pustite same, morate biti namreč prepričani, da bo otrok znal reagirati v različnih situacijah.

Najbolj pomembno je, da otrok razume, kako se izogniti morebitnim nevarnostim v stanovanju. Na samostojnost ga je treba navajati že prej, saj v zadnjem trenutku ne bo sposoben razumeti vseh navodil. Nekaj časa naj skupaj z vami upravlja štedilnik, naj se nauči varno uporabljati rezila, naj razume, kakšne so prednosti in nevarnosti električnih vtičnic. Vedeti mora, kje vas lahko doseže in kako prikliče pomoč, če jo potrebuje. Še najbolj pomembno je, da otrokovo samostojnost vadite tudi s postavitvijo in držanjem urnika v času samote. Ta naj se ne vrti le okrog gledanja televizije, ampak predvsem okrog bolj in tudi manj prijetnih aktivnosti.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Mogoče vas bo zanimalo

Udarila strela in uničila oddajni center
Črno
23 Ogledov
Črno
23 Ogledov

Udarila strela in uničila oddajni center

User One - 25. marec, 2019 20:44

Ob 15.43 je po poročanju uprave za zaščito in reševanje na Plešivcu, na Uršlji Gori, občina Črna na Koroškem, zaradi udara strele prenehal delovati oddajni center. Motene…

Huda nesreča: Voznica umrla na mostu
Črno
125 Ogledov
Črno
125 Ogledov

Huda nesreča: Voznica umrla na mostu

User One - 25. marec, 2019 10:50

Policisti PU Murska Sobota so bili danes ob 9.43 uri obveščeni o prometni nesreči med tovornim vozilom in osebnim avtomobilom na mostu čez reko Muro v Petanjcih…

Več iz te kategorije