0 Deljenj 130 Ogledov

Miti in resnice o dojenčkovem joku

11. februar, 2018 8:30
130 Ogledov

Dojenčki imajo zelo omejen način komunikacije s svetom. Če so zadovoljni, so tiho, zvedavo pogledujejo naokrog in uživajo v vaši družbi. Ko jim kaj manjka, jokajo.

Prvi meseci starševstva so izjemno naporni za novopečena starša. Zaradi občasnih ali stalnih neprespanih noči in posledični utrujenost postajamo vse bolj razdraženi. Vendar dojenčki seveda tega ne razumejo, saj se v tistem obdobju odzivajo predvsem glede na svoje potrebe. Jokajo, ko so lačni, umazani, jih kaj boli, včasih tudi zato, ker jim je dolgčas in si želijo vaše družbe in dotika.

Še vedno se veliko staršev drži »starih, preverjenih modrosti«, po katerih je treba že v tem obdobju poskrbeti, da otroci kasneje ne bodo razvajeni. Še vedno verjamejo, da bo otroški jok prenehal, če ga bodo dovolj časa ignorirali. Sploh pa naj bi bil jok dober za razvoj pljuč, ki dojenčke utrjuje. Vse to so zelo velike zablode. Jok bo res prenehal. Vendar ne zato, ker bi se otrok utrdil, ampak se je preprosto utrudil in obupal nad idejo, da bo dobil pomoč.

Dojenčki še ne znajo manipulirati, saj ne razumejo povezav med posledicami svojih dejanj. Kakršnekoli vzgojne metode so v tem primeru popolnoma odveč. Če dojenček joka, se preprosto morate odzvati. Tako mu pokažete, da z vami lahko komunicira in krepite njegovo zaupanje do staršev.

Jok pomirite tako, da poskušate razbrati, za kakšno potrebo gre. Dojenčka nahranite, zamenjate plenico. Ko jih mučijo kolike, vztrajajte z njimi in jih imejte v naročju. Nežno pozibavanje in prišepetavanje jih pomirja in krepi vez med vami. Če jok vendarle ne preneha, se posvetujte s pediatrom.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: MASAKER NA FAKULTETI, 17 JE MRTVIH Vladislav ustrelil vsakega, ki mu je prišel na pot
Črno
24 Ogledov
Črno
24 Ogledov

VIDEO: MASAKER NA FAKULTETI, 17 JE MRTVIH Vladislav ustrelil vsakega, ki mu je prišel na pot

User One - 17. oktober, 2018 18:29

Današnjega incidenta na politehnični srednji šoli na ukrajinskem polotoku Krim, ki je po zadnjih podatkih zahteval 17 smrtnih žrtev, preiskovalci ne obravnavajo več kot teroristični napad, ampak kot…

LEGENDE NI VEČ Za vedno se je poslovila Lidija Sotlar
Rumeno
45 Ogledov
Rumeno
45 Ogledov

LEGENDE NI VEČ Za vedno se je poslovila Lidija Sotlar

User One - 17. oktober, 2018 17:00

V torek je v starosti 89 let umrla legendarna balerina Lidija Sotlar, so  sporočili iz njenega prijateljskega kroga. V svoji bogati karieri je ustvarila okoli 60 nosilnih, tako lirskih…

VIDEO: NA POLITEHNIČNI FAKULTETI PRIŠLO DO EKSPLOZIJE, VEČ JE MRTVIH Gledala sem kako je priajteljica umrla
Črno
88 Ogledov
Črno
88 Ogledov

VIDEO: NA POLITEHNIČNI FAKULTETI PRIŠLO DO EKSPLOZIJE, VEČ JE MRTVIH Gledala sem kako je priajteljica umrla

User One - 17. oktober, 2018 14:14

Na politehnični fakulteti v mestu Kerč na ukrajinskem polotoku Krim je danes odjeknila eksplozija doma izdelane eksplozivne naprave, pri čemer je podatkih ruskih oblasti umrlo najmanj deset…

Več iz te kategorije