0 Deljenj 177 Ogledov

Miti in resnice o dojenčkovem joku

11. februar, 2018 8:30
177 Ogledov

Dojenčki imajo zelo omejen način komunikacije s svetom. Če so zadovoljni, so tiho, zvedavo pogledujejo naokrog in uživajo v vaši družbi. Ko jim kaj manjka, jokajo.

Prvi meseci starševstva so izjemno naporni za novopečena starša. Zaradi občasnih ali stalnih neprespanih noči in posledični utrujenost postajamo vse bolj razdraženi. Vendar dojenčki seveda tega ne razumejo, saj se v tistem obdobju odzivajo predvsem glede na svoje potrebe. Jokajo, ko so lačni, umazani, jih kaj boli, včasih tudi zato, ker jim je dolgčas in si želijo vaše družbe in dotika.

Še vedno se veliko staršev drži »starih, preverjenih modrosti«, po katerih je treba že v tem obdobju poskrbeti, da otroci kasneje ne bodo razvajeni. Še vedno verjamejo, da bo otroški jok prenehal, če ga bodo dovolj časa ignorirali. Sploh pa naj bi bil jok dober za razvoj pljuč, ki dojenčke utrjuje. Vse to so zelo velike zablode. Jok bo res prenehal. Vendar ne zato, ker bi se otrok utrdil, ampak se je preprosto utrudil in obupal nad idejo, da bo dobil pomoč.

Dojenčki še ne znajo manipulirati, saj ne razumejo povezav med posledicami svojih dejanj. Kakršnekoli vzgojne metode so v tem primeru popolnoma odveč. Če dojenček joka, se preprosto morate odzvati. Tako mu pokažete, da z vami lahko komunicira in krepite njegovo zaupanje do staršev.

Jok pomirite tako, da poskušate razbrati, za kakšno potrebo gre. Dojenčka nahranite, zamenjate plenico. Ko jih mučijo kolike, vztrajajte z njimi in jih imejte v naročju. Nežno pozibavanje in prišepetavanje jih pomirja in krepi vez med vami. Če jok vendarle ne preneha, se posvetujte s pediatrom.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: Živalska farma v vladni stranki: šef, magister prašičjerje, mu je rekel: prašiček
Škandal
559 Ogledov
Škandal
559 Ogledov

VIDEO: Živalska farma v vladni stranki: šef, magister prašičjerje, mu je rekel: prašiček

User One - 23. januar, 2019 21:09

Na omrežjih je vzniknila vrsta zabavnih komentarjev, v katerih pisci opozarjajo na lapsus predsednika parlamenta Dejana Židana, ki je v vlogi predsednika vladne stranke SD na vrhuncu…

Zasegli za četrt milijona evrov konoplje
Črno
9 Ogledov
Črno
9 Ogledov

Zasegli za četrt milijona evrov konoplje

bogdan sajovic - 23. januar, 2019 15:10

Policisti so v nedeljo na mejnem prehodu Gruškovje pri 31-letnem državljanu Črne gore, ki je vozil avtobus kosovske registracije, odkrili skoraj 25 kilogramov prepovedane konoplje, ki bi…

V gostilniškem prepiru je zabodel vrstnika
Črno
11 Ogledov
Črno
11 Ogledov

V gostilniškem prepiru je zabodel vrstnika

bogdan sajovic - 23. januar, 2019 15:05

Policisti so v nedeljo ponoči v gostinskem lokalu v Ribnici obravnavali poskus uboja. Kriminalisti so ugotovili, da sta se v gostinskem lokalu sprla in stepla dva gosta,…

Več iz te kategorije