0 Deljenj 2075 Ogledov

LJUBLJENČKI: Nega najbolj čistih prijateljic

8. April, 2018 11:00
2075 Ogledov

 

Muce so najbrž prvakinje čiščenja svoje kože, saj jih lahko zelo pogosto opazujete, kako neutrudno in zelo vestno čistijo praktično vsak del svojega kožuha. Čeprav so same tako dosledne, jim je še vedno treba občasno pomagati. 

Redko najdete koga, ki bi se tako vestno negoval, kot to počnejo mačke. To počnejo že zelo mlade muce, zanje se izjemno potrudi tudi njihova skrbna mama, ki se nazadnje loti še lastnega kožuha. Tega seveda ne počnejo iz nečimrnosti, pač so v ozadju številni evolucijski razlogi.

Za začetek je treba vedeti, da so mačke kljub svojim lovskim spretnostim v naravi zelo ranljive in morajo veliko pozornosti nameniti tudi skrivanju pred različnimi plenilci. Redno čiščenje bo povzročilo, da jih plenilci ne bodo zavohali in tako odkrili njihovih bivališč. To je še posebej pomembno, če ima muca mladiče. S čiščenjem se muce tudi hladijo. Ker nimajo znojnih žlez, izločajo zelo malo potu skozi svoje šape, zato se glede hlajenja zanašajo na hlapenje sline s svojega kožuha. Podobno kot psi, se tudi mačke liže – jo zato, da bi si hitreje zacelile rane in jih zaščitile pred okužbami. V teh primerih je muco, ki živi doma, vendarle dobro odpeljati še k veterinarju, ki bo rano bolj učinkovito oskrbel. Jezik je namenjen tudi samomasaži, saj je njihov jezik dovolj grob, da med negovanjem pospeši krvni obtok. In če uporabljamo ljudje kopanje, tuš ter savno tako za nego kot obliko sproščanja, to velja tudi za mačke. Nega jih pomirja.

Kaj preostane vam? Muci pomagajte predvsem z različnimi sredstvi proti zajedavcem. Hkrati pa ji redno čistite področje okrog oči, ki ga sama ne more doseči.

 

POŠLJITE SLIKO IN OBJAVITE SVOJEGA LJUBLJENČKA: [email protected]

Miloš, Praga (Češka)

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije