0 Deljenj 2020 Ogledov

LJUBLJENČKI: Nas kuža lahko poliže po obrazu?

6. May, 2018 11:00
2020 Ogledov

 

Lastniki hišnih ljubljenčkov najdemo različne načine za izkazovanje naklonjenosti. Če so crkljanje, objemi, praskanje za ušesi ali po trebuhu povsem sprejemljivi, pa to po navadi ne velja za prijateljski pasji poljubček. Ti so namreč lahko zelo nevarni.

Hišni ljubljenčki že dolgo prevzemajo vlogo enakopravnega družinskega člana. Lastniki se z njimi pomenkujemo, se zabavamo ob njihovih norčijah, z njimi delimo dnevni prostor in celo prenočišče. Z njimi delimo tudi prijetne in manj lepe trenutke v življenju in nič nenavadnega ni, da včasih iščemo uteho v prijateljskem objemu svojega kužka. V svoji naklonjenosti in skrbi nas bodo naši kosmatinci občasno želeli tudi oblizniti.

To počnejo zato, ker se na tak način psi med seboj negujejo, hkrati pa z lizanjem kažejo svojo naklonjenost. Tako denimo pasja mati pred počitkom z lizanjem prešteje in pomiri svoje mladiče, preden vsi skupaj zadovoljno zaspijo. Lizanje naj bi bilo tudi znamenje spoštovanja; tako so divji psi z lizanjem pokazali podrejenost vodji svojega tropa. Psi vas ližejo tudi zato, da bi ugotovili, kako se počutite, ali pa bi vam radi sporočili, da so lačni. Nekateri psi preprosto radi ližejo in so izjemno veseli, ko lahko to počnejo.

Če vas pes oblizne, si vsekakor čim prej umijte oblizani del. Nikakor ne dopustite, da bi vas lizali po obrazu, saj se tako izpostavljate številnim bakterijam. Nekaterih stalnih bakterij v pasjem gobčku naš imunski sistem ne prepozna, zato lahko povzročijo hude bolezni. V Franciji so s pasjim lizanjem otrok po obrazu povezali več deset primerov meningitisa, med katerimi je bilo celo nekaj smrtnih primerov. Čeprav so te infekcije glede na število polizanih obrazov zelo redke, vam kljub temu svetujemo previdnost in postavljanje mej naklonjenosti.

 

POŠLJITE FOTOGRAFIJO IN OBJAVITE SVOJEGA LJUBLJENČKA: [email protected]

RON, Kočevska Reka

(iz tiskane izdaje Škandal24)


Več iz te kategorije