0 Deljenj 3564 Ogledov

LJUBLJENČKI: Činčila kot hišni ljubljenček

29. April, 2018 10:00
3564 Ogledov

Činčila je gotovo manj poznan hišni ljubljenček v primerjavi s hrčki, mačkami ali morskimi prašički, kar pa ne pomeni, da ni prav tako ljubka, zanimiva in igriva. Je prisrčna živalca manjše rasti, ki se na prvi pogled zdi podobna miši, zaradi česar se je je oprijel vzdevek zajčja miš.

 Činčile prihajajo iz Južne Amerike iz goratih predelov Andov. V svojem naravnem okolju živijo na 3000 do 5000 metrov nadmorske višine. Tem razmeram se je tekom razvoja prilagodil tudi njihov kožuh, ki je zelo gost in jih ščiti pred mrazom.

Činčile so majhne živali, zrastejo nekje do 25 ali 35 centimetrov, tehtajo pa manj kot pol kilograma. Udomačene činčile običajno dočakajo med 15 in 20 let, v naravi pa je njihova življenjska doba precej daljša, saj lahko živijo tudi do 30 let.

Činčile so odlični hišni ljubljenčki za večje otroke in odrasle ljudi. Po naravi so plašne in ne prenesejo grobega ravnanja. Sozelo inteligentne živali, ki jih je z malo potrpežljivosti mogoče udomačiti. Z udomačitvijo se tudi zelo navežejo na lastnika. Za posladek imajo najraje tanko rezino jabolka, posušene cvetove kamilic ali surov riž. Činčilam zelo hitro rastejo zobje, zato jim za brušenje ponudite kos mehkega lesa (nikakor ne hrastovega ali kostanjevega, saj vsebujeta tanin), kamen za glodavce ali siporeks.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije