0 Deljenj 865 Ogledov

Kemikalije v hrani in zdravilih prinašajo raka

7. August, 2017 13:37
865 Ogledov

Kemične snovi, ki motijo hormonski sistem, bi lahko bile krive za občutno povečanje števila rakavih obolenj, naraščanje števila bolnikov s sladkorno boleznijo in prekomerno težo, za nižanje rodnosti in naraščanje težav nevrološkega sistema, so ugotovili znanstveniki britanske univerze Brunel v poročilu o dejavnikih, ki motijo endokrinološki sistem.

Nevarne snovi so v hrani, zdravilih, pesticidih, kozmetiki …

V danes objavljenem poročilu, ki ga je naročila Evropska agencija za okolje (EEA), različne kemikalije, ki jih najdemo v hrani, zdravilih, pesticidih, izdelkih za dom in kozmetiki, motijo endokrinološki sistem tako pri živalih kot ljudeh. Ta kemična sredstva bi lahko bila vzrok za naraščanje številnih bolezni, kot so rak dojk in prostate, neplodnost pri moških in diabetes. Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da so ta kemična sredstva vedno bolj razširjena, ljudje pa so jim vedno bolj izpostavljeni, so sporočili iz EEA.

»Znanstveni podatki, ki so bili zbrani, nam kažejo, da so motnje endokrinološkega sistema resna težava z resnimi posledicami za živali in morebiti tudi ljudi,« je dejala direktorica EEA Jacqueline McGlade. Obenem je poudarila, da je potrebna velika previdnost pri uporabi in uživanju izdelkov, ki vsebujejo različna kemična sredstva, dokler njihovih učinkov ne pojasnijo.

Pozor, raziskave so težavne

V poročilu, podatke za katerega so zbirali med letoma 1995 in 2011, so sicer poudarili, da so raziskave na tem področju težavne. Tovrstne kemikalije namreč lahko prizadenejo možgane, reproduktivni sistem, imunski in prebavni sistem, a so posledice vidne šele več let ali celo desetletij po začetku obolenja.

STA

Več iz te kategorije